VIDEO: Završena obuka za preduzetnike u Biznis start up centru

U Biznis start up centru danas je završena obuka za one koji su zainteresovani da apliciraju sa svojim biznis planovima za dobijanje novčanih sredstava od Opštine Bar.

Podsjećamo, barska lokalna uprava, na nivou Crne Gore, izdvojila je najveća sredstva u ovu svrhu-100.000 € za preduzetništvo i 35.000 € za žene preduzetnice.

Ovaj izuzetno važan razvojni projekat, omogućiće kreiranje novih radnih mjesta, te će za narednu, 2020. godinu, iz budžeta Opštine Bar biti opredijeljena znatno veća sredstva-150.000 € za preduzetništvo i isti iznos, kao i ove godine, za žene preduzetnice-35.000 €.

Finalnoj obuci danas u Biznis start up centru prisustvovala je potpredsjednica Opštine Bar, mr Tanja Spičanović.

Od kada je Opština Bar raspisala javni konkurs za dodjelu novčanih sredstava za podsticaj preduzetništva i žena u preduzetništvu, sve veći je broj onih koji su zainteresovani da započnu sopstveni biznis ili ga prošire.

“Ono što je Opštinu Bar motivisalo da prepozna preduzetništvo kao mehanizam, ne samo za kreiranje novih radnih mjesta, već i kao dobar instrument za podsticanje i generisanje sveukupnog razvoja grada, jeste to što je preduzetništvo zahtjev vremena u kojem živimo. Od čekanja, kao paradigme prošlog vremena, preko malo aktivnijeg traženja posla, došli smo do toga da je imperativ kreiranje radnog mjesta. Inovativne, kreativne, nove ideje, mogu doprinjeti, ne samo samoaktulizaciji ličnosti, već unaprijediti i razvoj samog grada”, kazala je u razgovoru za Radio Bar i Bar info, potpredsjednica Opštine Bar mr Tanja Spičanović, koja je naglasila da su novčana sredstva bespovratna, što je, kako je istakla, izuzetno važno, jer je u savremenom poslovnom okruženju teško doći do novca.

Irena Kuburović ima privatnu knjigovodstvenu agenciju koja će aplicirati za sredstva potrebna za razvoj-zapošljavanje novih radnika i kupovinu opreme.

“Ovo je među prvim podrškama preduzetništvu i ženama u preduzetništvu, što je za nas od ogromnog značaja, zato dugujemo veliku zahvalnost i Opštini i Biznis start up centru. Procedura za apliciranje je vrlo jednostavna”, kazala je Irena Kuburović.

Danijela Glavanović već deset godina posjeduje privatno preduzeće D.O.O “Aplast”, koje se bavi prodajom stvari za domaćinstvo od plastike.

“Biznis start up centar mi je u početku mnogo pomogao da započnem biznis , a prvi put imamo mogućnot da apliciramo i za sredstva koja je obezbijedila Opština Bar. Nadam se da ćemo dobiti podršku, jer planiram otvaranje novih radnih mjesta i uvođenje inovacija, koje će biti dragocjene za sve naše sugrađane. Podrška Opštine je nešto najljepše što je moglo da se desi preduzetnicima”, naglasila je Danijela Glavanović.

Vladislav Tošić proizvodi prirodne sokove od nara i grožđa, koji stoprocentno sadrže voćni nektar, bez ikakvih dodataka . Apliciraće za sredstva koja su mu potrebna za otkup voća.

“Nikakve podrške do sada nismo imali, pa je ovaj projekat Opštine Bar veliki vjetar u leđa, posebno za barsko preduzetništvo, jer Bar ima ogroman potencijal koji treba iskoristiti. Postoji velika pozitivna energija i u lokalnoj upravi i u Biznis start up centru da se nešto pokrene i da se doprinese razvoju”, istakao je Tošić, koji je nabavio i automatsku liniju za proizvodnju soka.

 Obuka je organizovana u dva ciklusa.

“S obzirom da se prvi put ovako nešto organizuje, predvidjeli smo obuku u dva dijela- najprije smo organizovali predavanja, a zatim i individualne konsultacije , na kojima radimo konkretno na svakom pojedinačnom biznis planu”, kazala je direktorica Biznis start up centra Ivana Tomašević.

Ona je najavila da će Biznis start up centar i dalje, sve do trajanja javnog konkursa, 27. decembra, biti otvoren za sve zainteresovane i pružiti im potrebne informacije i savjete, koji su im potrebni za apliciranje za novčana sredstva iz bužeta Opštine Bar.

Share.

Comments are closed.