U subotu Virski festival humora

Sjutra se na Virpazaru održava Drugi festival humora. Događaj je koncipiran tako da osim književnog ima i likovni, dramski i muzički segment, kao i program za djecu.

“Taj koncept smo primijenili i ovoga puta, jer je sasvim dobar, ali kako su već počela razmišljanja o trećem festivalu, koji će biti naredne godine, zaključili smo da ima osnova da ubuduće traje ne jedan nego dva dana”, kazala je u razgovoru za Dnevne novine organizatorka Sonja Živaljević.

Kada je u pitanju humor, prisutni će uživati u prepoznatljivim skečevima popularnog humorističkog dvojca “Kumare”, ali i nastupu stand-up komičara Andrije Dabanovića.

Glumac i pjesnik Dejan Đonović, kao urednik programa za djecu, pripremio je duhovit kviz, ističe Živaljević, pa ćemo vidjeti koliko djeca iz OŠ “Jovan Tomašević” u Virpazaru poznaju Nacionalni park Skadarsko jezero, ali će uz to mališane zabaviti i svojim duhovitim pjesmama i gitarom. U dječjem programu, između ostalog, učestvovaće i podgorički hor Zvjezdice.

Likovni dio festivala čini izložba djela dvanaest karikaturista iz regiona na ekološke teme, sa fokusom na zaštiti vidre, kao i dodjela nagrada najboljim učesnicima.

I ljubitelji džeza i starogradske muzike će uživati u nastupima Šula Jovovića i ansambala Prijatelji i Piva džez bend, dok će u književnom dijelu biti promovisane dvije knjige: “Đe me čudo nađe”, zbirka anegdota iz Crmnice koju je priredila Živaljević, i “Trema” Dejana Đonovića. A kako se ispostavilo, drugo izdanje festivala je čekalo upravo objavljivanje zbirke anegdota iz Crmnice.

“‘Đe me čudo nađe’ je knjiga kojom sam željela da pokažem specifičnosti crmničkog humora i duha. U njoj su ‘svježe’ priče Crmničana, ali i one starije, zapisane, kao i odlomci iz djela više autora porijeklom iz Crmnice, kao dokaz za teoriju o ‘crmničkom genu’. Knjiga je u štampi, nadamo se da će dio tiraža stići na vrijeme kako bismo je promovisali na festivalu. Ako i ne stigne, biće za priču, još jedna anegdota na festivalu”, ističe autorka.

Humor je, prema njenom mišljenju, zapravo, vrlo ozbiljna stvar, a ovaj festival je prilika da se afirmiše u najboljem obliku.

“Željeli smo da afirmišemo zdrav, plemenit, ljekovit crmnički humor i zdrav, plemenit, ljekovit duh, neodvojiv od zdrave životne sredine.

Humor se često potcjenjuje. On je, danas, najvitalniji dio narodne, usmene književnosti. Epska i lirska pjesma se rijetko mogu čuti, poslovice još rjeđe, a šala, anegdota opstaju. Festival je prilika da ukažemo na to, kao i da najmlađe podstičemo da se izraze, nesputano, s radošću i smišljajući dosjetke i replike ‘dim u dim’vježbaju svoj um i maštu. Život čine lakšim i ljepšim”, pojašnjava ona.

Ideja o festivalu pojavila se tokom nastanka knjige “Priče iz Badanja”, koju je 2016. organizatorka i autorka Sonja Živaljević priredila zapisujući anegdote i kazivanja Nenada Petranovića Badanja, vlasnika čuvene konobe “Badanj” u Virpazaru, stjecišta umjetnika svih vrsta iz čitavog regiona.

Organizaciju festivala su pomogli Kulturni centar Bar i Turistička organizacija Bara, Nacionalni parkovi Crne Gore, a među prijateljima festivala su i crmnički ugostitelji i preduzetnici, kao i studio Radna soba i Izdavačka kuća “Gligorije Dijak” iz Podgorice.

“Svi su oni uvidjeli značaj ovog kulturnog festivala. Kao inicijatori, Nenad Petranović i ja smo srećni što je ideja prihvaćena i što će festival zaživjeti. Kulture, a posebno kvalitetnog humora i humora uopšte nikad dosta”, zaključuje Živaljević.

Share.

Comments are closed.