Virtuelna izložba Dada Ćetkovića

Samostalna izložba slika pod nazivom “Antares”, akademskog slikara iz Bara Dalibora Dada Ćetkovića, prezentovana je virtuelnim putem, kako kaže, u najvećoj svjetskoj galeriji, na njegovom YouTube kanalu, kao i na profilima društvenih mreža, u petak 28. avgusta.

O Dadovom novom ciklusu slika, koji je prošle godine boravio dva mjeseca u Arizoni (SAD), gdje je zvanično započeo rad na njemu, govorio je doktor teorije savremene umjetnosti Milun Lutovac.

“Novi radovi akademskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića nanovo potvrđuju istinu koja se nalazi u biću svake velike i iskrene  likovnosti: slika svijeta koju nudi oko, nije slika svijeta koju otkriva duh. 

Oko je usmjereno na  igru pojavnost dok je vid duha sav u ezoteriji i metafizičkom. Na slikama Dalibora Ćetkovića granične linije, ako uopšte postoje, ne dijele i ne razdvajaju polja palete, već mire, ujednačavaju i benevalentnim duhovima, i same sobom, povezuju strane koje, igrom slučaja, čine posebnu cjelinu. Granica je kod Dalibora šav, a ne procjep. Povezujući tonske razlike, ona drži višestranost na okupu i održava u igri, igru paraestetike. Kao da nam ovaj usredsređeni stvaralac poručuje da samo u prekoračenju čulnih granica možemo doprijeti do binarne strasti, vatreno crvene i smaragdno zelene zvijezde Antares, čiji je on izaslanik na zategnutom slikarskom platnu”, rekao je, pored ostalog, dr Lutovac.

Po njegovim riječima, Dalibor Dado Ćetković vlada vještinom velikog likovnog majstora koji uspijeva da prikaže duh koji se kreće!

“Ritmičnost i melodičnost pokreta na novim Daliborovim slikama, koje su rađene u kombinovanoj tehnici akrilom, uljem, grafitom i ugljem, dio su stvaralačke i intelektualne snage ovog stvaraoca. Ideje koje izranjaju iz bjeline i dobijaju obrise, nude privid da slika nastavlja svoje prostiranje i van granica formata u kojem je data. Sve je u magičnom pojasu horizonta koji nastaje i nestaje u onom završnom potezu autorove četkice koji poput potpisa zaokružuje cijeli format platna”, istakao je dr Lutovac.

Dalibor Ćetković je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2007. godine u klasi profesora Marka Musovića na slikarskom smjeru. Član je ULUCG od 2008. a do sada je imao 12 samostalnih izložbi i preko 50 kolektivnih izlaganja u zemlji i inostranstvu. Njegove slike i crteži se nalaze širom svijeta u privatnim kolekcijama. Ove godine učestvuje u međunarodnom trilateralnom Interreg IPA-CBC kulturnom projektu Complicities sa sektorskom grupom Dizajn. Ima u planu da ovu izložbu priredi i u realnim galerijskim prostorima u Crnoj Gori, ali i šire.

Share.

Comments are closed.