Vjernici SPC nalagali Badnjak ispred hrama Svetog Jovana Vladimira

Vjernici Srpske pravoslavne crkve danas su nalagali badnjake ispred hrama Svetog Jovana Vladimira. Po tradiciji, badnjak su donijeli Crmničani, a nalaganju je prethodilo njegovo osveštanje.

Arhijerejski namjesnik, protojerej-stavrofor barski Slobodan Zeković kazao je da je ove godine “naša praznična radost pomućena zbog usvajanja diskriminatornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti”.

“Oni kojima je u ovom trenutku dato da vrše vlast u Crnoj Gori, ovim Zakonom, na žalost, pokušavaju da ozakone bezakonje. Neprihvatljivo je da se u 21. vijeku donose zakoni u duhu onih boljševičkih, kojima se predviđa da se od Crkve Pravoslavne oduzmu  crkve, manastiri i ostala imovina. Isključivo od Pravoslavne crkve, jer su ostale tradicionalne vjerske zajednice u Crnoj Gori potpisale temeljne ugovore sa državom, kroz koje im se garantuju sva ljudska, vjerska i imovinska prava. U toku pripreme ovog zakona izostao je bilo kakav dijalog sa crkvom, a način na koji je izglasan, u gluvo doba noći, pod policijskom blokedom, u atmosferi straha i podijeljenosti među braćom, više je nego zabrinjavajući”, istakao je Zeković.

On je kazao da ga ne čudi reakcija naroda koji su izašli na ulice u svim crnogorskim gradovima.

“U ovim Litijama desetine hiljada pravoslavnih hrišćana, na miran i dostojanstven način, u molitvenom duhu i raspoloženju, izražavaju svoje protivljenje nepravdi i diskriminaciji. Istovremeno, narod projavljuje svoju privrženost majci crkvi i zavjetima svojih predaka, kao i riješenost da brani svoje svetinje. Ovaj stav je prethodno iskazan kroz dva velika crkveno narodna Sabora – Trojčindanskom u Podgorici i Svetovasilijevskom u Nikšiću. Nadamo se da zakonodavci u Crnoj Gori neće ostati gluvi na glas i vapaj vjerujućeg pravoslavnog naroda i na očinske pozive i poruke pravoslavnih arhijereja, te da će pokrenuti istinski dijalog po ovom pitanju, koji će rezultirati donošenjem pravednog zakona koji će svima garantovati ista prava – ljudska, vjerska i imovinska. Molimo se Vitlejemskom Bogomladencu i Spasitelju našem da nam svima podari smirenja, strpljenja i međusobnog razumijevanja. Da u ove svete dane zagrlimo jedni druge, da jedni drugima oprostimo, da se mirbožimo i damo sve od sebe da opet zavlada bratska ljubav i sloga koja nam je danas potrebnija nego ikad”, rekao je Zeković.

On je pročitao i jutrošnje saopštenje Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u kojima je naglašeno da će se litije ubuduće održavati četvrtkom i nedjeljom u istom terminu kao i do sada, nakon večernje službe i molebana.

Prva Božićna liturgija biće služena večeras u crkvi Svih Svetih u ponoć na Velikom pijesku. Ujutru u sedam sati u Sabornom hramu počeće praznično jutrenje i liturgija, a u crkvi Svetog Nikole u Starom Baru u osam.

U ime Crmničana, prisutnima se obratio Branko Banjo Đurišić iz sela Zabes.

“Kao i ranijih godina i danas smo ovdje iz Crmnice donijeli badnjak mira. Badnjak koji nas obavezuje na ljubav, poštovanje vjere, badnjak koji nas obavezuje na očuvanje međuvjerskog sklada, badnjak koji nas obavezuje da budemo složni u ovim smutnim vremenima kada neke sile bezumlja pokušavaju na sve načine da nas zakrve sa rođenm braćom, rođacima, prijateljima, kumovima, komšijama… Crmničani su vam danas donijeli i badnjak pomirenja jer oni koji su već zamjereni i zavađeni među sobom, danas bi morali da se pomire, kako bi naša zajednička sloga bila istinski poraz vragu”, kazao je Đurišić.

On je dodao i to da badnjak koji su donijeli iz Crmnice ima i jednu naročitu poruku.

“On nam svima svjedoči o potrebi da budemo složniji nego ikada ranije, jer su nam udarili na Crkvu i na vjeru, kao niko do sada.Da budemo složni kao što su Barani potonjih dana u molitvi i litijama za očuvanje svetinja koje su nam napadnute i koje moramo odbraniti. Ovaj badnjak nam svjedoči i o potrebi da budemo složni kao što su složni barski vatrogasci svih vjera i nacija koji su rekli ‘ne’ obračunu sa narodom, u šta su pokušali da ih uvuku neki koji ne misle dobro ljudskom rodu i pravoslavnoj vjeri. Nalagajući badnjak danas ovdje donosimo i poruku zahvalnosti barskom sveštenstvu na čelu sa našim namjesnikom protojerejem-stavroforom Slobodanom Zekovićem koji svojom odanošću i posvećenošću vjeri i Bogu i okupljaju ovoliki broj pravoslavnih vjernika, zbog čega ne strahujemo za budućnost pravoslavlja na ovim prostorima. Kao što se na našim prostorima badnjak nije prestajao nalagati ni u vremenima ratova i raznih nevolja, tako ni danas nećemo dozvoliti da nam bilo ko to zabrani, bez obzira na njegovu titulu i prividnu ovozemaljsku moć”, zaključio je Đurišić.

Nakon ovih izlaganja uslijedio je kulturno-zabavni program.

Share.

Comments are closed.