Vladan Vučelić: Slobodna zona će ubrzati privredni razvoj opštine

“Luka Bar AD je najbitniji segment privrednog razvoja opštine Bar, ključni element integrisanja svih  ubjekata crnogorskog transportnog sistema, ali i podrška čitavom nizu različitih aktera u širokom lancu pružanja lučko-transportnih usluga. Ciljevi naše kompanije usmjereni su na modernizaciju lučkih usluga i poslovanja, u skladu sa najvišim svjetskim standardima, ali, istovremeno, i na pružanje punog doprinosa ekonomskom razvoju opštine Bar”, kazao je za Pobjedu, izvršni direktor kompanije Vladan Vučelić.

Iz tih razloga, kaže on, izuzetno je bitna kvalitetna saradnja menadžmenta Luka i rukovodstva opštine, koju imaju.

“Vremenom će, naša saradnja samo jačati, da ćemo kroz stvaranje optimalnog infrastrukturnog i regulatornog okruženja uspjeti da iskoristimo sve komparativne prednosti koje luka i opština Bar imaju i, za rezultat, dobiti održivi razvoj trajnog karaktera. Uz postojeći stručni kadar, prirodne resurse, konkurentsku sposobnost, ne samo Luke Bar, već i brojnih privrednih subjekata koji posluju u Baru, mišljenja sam da pozitivni rezultati neće izostati, da ćemo uspjeti da stvorimo platformu za brži urbani razvoj i realizaciju kapitalnih projekata razvojnog karaktera”, uvjeren je Vučelić.

Po njegovim riječima Slobodna zona Luke Bar može ubrzati i usmjeriti privredni razvoj opštine Bar privlačenjem zainteresovanih investitora, doprinijeti promociji brojnih privrednih grana i novim zapošljavanjima, efikasnijoj upotrebi resursa, industrijskom povezivanju i stvaranju dodatne vrijednosti.

“Zaključeni su brojni ugovori za rad u Slobodnoj zoni sa dominantnim učešćem onih koji se odnose na pretovar i skladištenje robe, ali i onih s akcentom na proizvodne djelatnosti i izgradnju prerađivačkih kapaciteta, koji podrazumijevaju ukupna ulaganja od 15 miliona eura. Svi ti ugovori, kao i oni čije zaključenje očekujemo, i aktivnosti koje iz istih proizilaze su, već sada mogu reći, garant da će Slobodna zona, poslije dugo vremena stagnacije, biti glavni faktor razvoja i stabilnog poslovanja Luka Bar AD, ali i opštine Bar”, kaže Vučelić.

Po njegovim riječima Luka Bar se polako, ali sigurno, vraća na put uspjeha i ponovnog osvajanja visoke pozicije na gravitacionom području. To, kaže, pokazuju i rezultati ostvareni od januara do novembra ove godine.

“Smatram da je stvaranje pravnog okvira za nesmetan rad i razvoj kompanije, uz izvršenu procjenu vrijednosti imovine, te zaključivanje Kolektivnog ugovora, kao garanta najšireg obima zaštite prava zaposlenih, bilo od presudnog značaja za uspješnost ovogodišnjeg poslovanja. Možemo se pohvaliti povećanim brojem novih komitenata i dogovorenim poslovnim aranžmanima, koji su uticali na značajno povećanje obima pretovara u prvih deset mjeseci ove godine. Pretovareno je 1,3 miliona tona tereta, što predstavlja povećanje od 10% u odnosu na uporedni period prethodne godine. Činjenica da su ostvareni rezultati nadmašili izuzetno ambiciozno postavljen plan pretovara daje osnovu za zadovoljstvo postignutim”, kaže izvršni direktor kompanije.

Ukupni prihodi za devet mjeseci 2019. godine iznose 6.946.312 eura, a ukupni rashodi 6.672.273 eura, što znači da je ovaj poslovni period završen pozitivnim rezultatom, uz ostvarenu dobit od 274.039 eura.

“Projekcija pretovara u posljednjem kvartalu ove godine jasno ukazuje na zaključak da će biti postignut kako pozitivan finansijski rezultat, znatno veći u odnosu na iskazanu dobit za deset mjeseci, tako i povećanje obima pretovara znatno iznad planiranog. Dobrom rezultatu u ovoj godini doprinijela je i mogućnost pretova svih vrsta tereta, bez ograničenja. Raduje činjenica da u ostvarenom obimu pretovara, značajno učešće ima i pretovar generalnih tereta, a stvaramo uslove da, već u prvoj polovini 2020. godine, zaključimo ugovor za obavljanje usluga kontejnerskog pretovara. Uzimajući u obzir projektovane kapacitete, Luka Bar može i mora mnogo više, a svaka nova pretovarena tona dokaz je da smo i te kako svjesni te činjenice”, kaže Vučelić.

On objašnjava da osnovu za optimizam pruža i činjenica da su, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu, u toku kapitalni projekti iz domena saobraćajne infrastrukture, čijom će se realizacijom, u relativno bliskoj budućnosti, eliminisati dio ograničenja i uspostaviti model za najefikasniji mogući protok roba od i ka Luci Bar.

DCIM\100MEDIA\DJI_0289.JPG

“Značaj tih projekata se ogleda, prije svega, u činjenici da oni predstavljaju suštinski važne preduslove za iskorišćavanje šanse Luke Bar za povećanje obima pretovara, privlačenjem robnih tokova iz lučkog gravitacionog područja. Međutim, potpuno je jasno da pored pomenutih kapitalnih projekata koji se realizuju u lučkom okruženju, i sama Luka Bar AD mora pristupiti unapređenju postojećeg stanja sa svih aspekata. U tom kontekstu istakao bih značaj lučkih projekata iz domena razvoja lučke infrastrukture i suprastrukture, za čiju realizaciju smo, u proteklom periodu, uložili značajna finansijska sredstva, a do kraja ove godine ta brojka će premašiti 2.000.000 eura”, kaže Vučelić.

Uspješnom realizacijom prioritetnih investicionih projekata, Vučelić očekuje da će kompanija znatno unaprijediti kvalitet usluge, uz stalno povećavanje stepena povjerenja naših klijenata u pouzdanost i sigurnosti lučkog sistema.

“Perspektive razvoja saobraćajne, trgovačke i industrijske funkcije Luke Bar su izuzetno značajne, a samo intenzivnom saradnjom i dobrom koordinacijom rada sa lokalnom upravom i nadležnim državnim organima, možemo uspjeti da, na optimalan način, koristeći uspostavljene bliske odnose sa ključnim pružaocima usluga u pomorskom i logističkom sektoru, pozicioniramo Luku Bar kao luku od regionalnog značaja u domenu pružanja usluga pretovara i skladištenja svih vrsta tereta i budemo najjači pokretač razvoja opštine Bar”, poručuje Vučelić.

Share.

Comments are closed.