Vujičić: Veliki značaj Igara malih zemalja

Igre malih zemalja su takmičenje deset zemalja Evrope do milion stanovnika, koje se nadmeću u deset sportova iz olimpijskog programa. Sve te zemlje su ekonomski razvijene, većinom članice EU sa razvijenom sportskom infrastrukturom. U takvoj konkurenciji Crna Gora je pokazala značajne organizacione sposobnosti, kaže dr Aleksandar Vujičić, član Upravnog odbora Atletskog saveza Crne Gore.

“Ugostili smo i omogućili nastupe na visokom takmičarskom nivou za oko 850 sportista u pet gradova i deset sportskih disciplina, pri čemu su se takmičenja održavala praktično istovremeno u više gradova. To podrazumijeva ne samo sportsku i smještajnu infrastrukturu već i dovoljan broj sudija, volontera i pratećeg osoblja. Kako naša sportska borilišta nijesu na visokom nivou obično, to ih je trebalo prilagoditi i preurediti po visokim standardima iz olimpijskog programa. U Baru su organizovana takmičenja u atletici i košarci. Atletska staza koja je postojala u Baru je jedina koja bi mogla po dimenzijama odgovarati standardima, ali je trebalo promijeniti plastičnu podlogu (posljednji put je to rađeno 2004. godine) koja je bila u lošem stanju, kao i obnoviti opremu, prepone, doskočišta za skok uvis i skok sa motkom. Postavljanje nove staze i oprema su iziskivali značajna sredstva”, podsjeća Vujičić.

Blagovremeno su prije Igara počeli razgovori čelika Bara, Crnogorskog olimpijskog komiteta, uz, preko Atletskog kluba “Mornar” iz Bara, uključivanje Evropske i Balkanske atletske federacije. Predsjednik Evropske atletske asocijacije Sven Arne Hansen je sa predsjednikom Balkanske atletske federacije Dobromirom Karamarinovom prisustvovao potpisivanju ugovora o sufinansiranju rekonstrukcije atletske staze u Baru između predsjednika opštine Dušana Raičevića i predsjednika COK-a Dušana Simonovića.

“Tako je postavljena staza po povoljnoj cijeni holandske firme “Herkulan” sredstvima Opštine i COK-a, izvođač je donirao prepone i startne blokove, a Balkanska atletska federacija doskočišta za motku i skok uvis koja su nedostajala”, govori Vujičić o efektima Igara. Ističe da su takmičarski i organizaciono Igre prošle u najboljem redu. Sve opštine stekle su značajna iskustva za organizacije velikih takmičenja, a samo je Baru nakon okončanja tog takmičenja ostao novi objekat, atletska staza sa opremom na kojima se mogu održati najveća takmičenja.

“Mjesec dana nakon Igara je u saradnji sa Ministarstvom turizma i održivog razvoja, Atletski klub ‘Mornar’ na izgrađenim terenima uz dobijenu opremu sam i sa svojim kadrovima organizovao Svjetsko prvenstvo zdravstvenih radnika uz učešće za pet dana oko 400 takmičara iz više desetina zemalja, koje je, po njihovom mišljenju, bilo jedno od najboljih do sada. Riječ je o takmičenjima koja se organizuju svake dvije godine na atraktivnim lokacijama svijeta. Uz to, u sufinansiranju sa Fudbalskim savezom je obnovljen stadion, travnati dio, tribine sa stolicama, svlačionice, a prije početka košarkaške sezone u sportskoj hali ‘Topolica’ je zahvaljujući košarkaškom klubu ‘Mornar’ postavljen novi vrhunski semafor, kao u NBA salama. Tako je grad u ovoj godini dobio moderan stadion sa atletskom stazom i pratećom opremom, kao i vrhunsku opremu sportske hale”, kaže Vujičić. Po njegovim riječima, Bar je primjer kako se uz saradnju Opštine, institucija države, međunarodnih asocijacija i kvalitetnih uprava sportskih klubova može uraditi dosta u unaprjeđenju sporta i sportske infrastrukture u gradu. U tome vidi mogućnost organizacije sve većih sportskih događaja u gradu i očekuje da će biti prepoznatljiv kao organizator velikih takmičenja u više sportova.

Sportski turizam nesumnjivi je potencijal grada pod Rumijom, pa Vujičić smatra da je za njegov dalji razvoj potrebno usaglasiti smještajne kapacitete. “Hoteli i sportski centar treba da nastupaju zajedno marketinški na tržištu i organizuju pripreme. Potrebno je urediti teretane u okviru stadiona i stalno ulagati u obnavljanje i gazdovanje opremom i napraviti trim stazu. Prednosti ovoga grada su klima, sportski tereni i cijena smještaja i korišćenja terena koji su među najpovoljnijim u Evropi, na nama je da to boljom organizacijom iskoristimo”, kaže Vujičić.

Aleksandar Vujičić naglašava da je Bar sportski grad u kojem su zastupljeni svi sportovi, ali da, nažalost, nema plivačkih, pa je prioritet izgradnja bazena. “Samo u atletici u više klubova trenira oko 200 djece, a po mojoj procjeni u osnovnim školama oko 60% djece trenira neki sport, a od toga 10% dva sporta istovremeno. Ovo je grad u kome su ponikla dva NBA košarkaša, što je i za neke države teško ostvarljivo, mnogobrojni sportisti su osvajali medalje na velikim takmičenjima, a moj klub (AK ‘Mornar’ Bar) je imao i svjetskog juniorskog prvaka. Nadamo se da će uslovi koje stvaramo omogućiti da neko od djece koja svaki dan treniraju postane veliki sportista i proslavi svoj grad”, kaže Vujičić.

Dr Aleksandar Vujičić na Igrama bio je zadužen za organizovanje doping kontrola. “To je bio veliki izazov za tek oformljenu Antidoping komisiju Crne Gore. Prethodno smo proveli edukaciju kadrova, zatim organizovali tri mobilne ekipe koje su uzimale uzorke u svih pet gradova istovremeno, pri čemu je urađeno više desetina kontrola, odnosno preporučenih 5% sportista svih sportova je testirano po svjetskim standardima WADE”, objašnjava Vujičić

Iduće godine će se organizovati 25. međunarodni atletski miting koji je godinama mjesto na kome se takmiče i pripremaju vrhunski atletičari iz više zemalja. “Ove godine, kada staza nije mogla da se koristi, na pripremama su gostovale ekipe iz Katara, Mađarske, Slovačke, Švedske, Srbije. Plan je da se atletski miting podigne na viši nivo EA Permit mitinga, da se organizuje Prvenstvo Balkana za juniore i Evropsko ekipno prvenstvo III lige, to je dogovarano sa čelnicima EA”, najavljuje Vujičić.

Share.

Comments are closed.