Vujošević: Nadam se da će STRIP ART BAR zaživjeti

Narodna biblioteka i čitaonica „Ivo Vučković” iz Bara i Škola stripa i ilustracije Bar organizuju prvi strip festival u Baru – STRIP ART BAR (SAB). Cilj ovog dešavanja je promocija crnogorskog stripa, crnogorskih autora i umjetnika i njihovo predstavljanje polaznicima škole stripa i široj publici.Festival će trajati jedan dan i održaće se u Dvorcu kralja Nikole, u subotu 10. juna. To je bio povod da u programu Radio Bara gostuje jedan od organizatora, Andrija Vujošević.


Rad Andrije Vujoševića

RB/BI: Ovaj razgovor moramo početi pričom o stripu, odnosno pitanjem kada ste ušli u tu priču?

Vujošević: Od ranog djetinjstva. Moji roditelji su bili kolekcionari i voljeli su da prenesu to na nas. Čitali smo od Zagora, Konana, Asteriksa i Obeliksa, Taličnog Toma. Ta ljubav je ostala i kod mene i mog brata, počeli smo da crtamo, tokom osnovne i srednje škole smo crtali i za školske novine. Da tako kažem, profesionalno sam počeo da se bavim stripom i ilustracijama prije četiri-pet godina. Tada sam počeo da radim kao freelancer i počeo sam da učestvujem na festivalima kao što je Hercegnovski festival stripa.

Strip Luke Cakića

RB/BI: Nedavno je bila organizovana Škola stripa i ilustracija u Narodnoj biblioteci u Baru, šta su naučili polaznici škole?

Vujošević: Djeca su učena osnovama jezika stripa-kako funkcionišu strip paneli, kako funkcioniše priča, kao i osnovama crtanja i dizajna, kako funkcionišu boje, sve one osnove koje se mogu primijeniti na bilo koju umjetnost, ali koja je baš jako vezana za strip.

Strip Aleksandra Saše Vujoševića

RB/BI: Strip je, ipak, specifičan. Osim što treba da bude dobro nacrtan, priča treba da ima određeni tok i smisao.

Vujošević: To je spoj književnosti i ilustracije. Kad bi se spojili najbolji likovni umjetnik i najbolji pisac, njihovo djelo bilo bi, naravno, strip. Strip ima specifičan tempo i način na koji možete da ispričate svoju priču, na način koji je različit od knjige, filma ili crtanog filma, a opet blizak svima.

Strip Đorđa Kamenarovića

RB/BI: Ti radovi će u subotu biti predstavljeni široj publici. Šta ste sve planirali?

Vujošević: Izlagaće crnogorski strip autori Luka Cakić, koji je svjetski poznat strip crtač i dizajner, Nikola Ćurčin, najbolji crnogorski strip umjetnik, Miodrag Spasojević iz Nikšića, Đorđe Kamenarović iz Herceg Novog, biće moj brat, Aleksandar Vujošević, ja… Imaćemo izložbu figura Darijana Hadžiselihovića i Aleksandra Vujoševića. Osim toga, predviđena je škola za mlade o stripu, kao i promocija prvog crnogorskog strip izdavaštva VINTART. Imaćemo i promociju četiri nova stripa sa crnogorske scene, naravno, imaćemo izložbu i na kraju će biti nastup alternativnog crnogorskog rock benda “Bubnjivi i psi”.

Strip Miodraga Spasojevića

RB/BI: Ovo je lijep način da se obogati barska kulturna scena.

Vujošević: Nadam se da će publika biti željna ovakvih dešavanja, imamo odličan prostor, kvalitetne ljude koji su otvoreni za saradnju i nadam se da će zaživjeti, kao što mi zamišljamo i želimo.

Share.

Comments are closed.