Vujović: Dom zdravlja Bar će nastaviti da predano radi u interesu i na dobrobit svih osiguranika

Kada bi u bilo kom kutku planete, pa i u najrazvijenijem, tokom protekle dvije godine direktor neke medicinske ustanove izjavio da je zadovoljan kako ona funkcioniše i odgovara izazovima koje diktira pandemija, bilo bi to za poštovanje. A upravo to je ustvrdio novi v.d. direktora Doma zdravlja Bar Vuk Vujović, gostujući u programu Radio Bara.

„Zadovoljan sam, ali smatram da uvijek može bolje. Naša osnovna intencija je da se približimo građanima i da usluge Doma zdravlja još više učinimo dostupnim svima“, ističe je Vujović.

Na početku mandata fokus je, kaže, stavio na upoznavanje svih zdravstvenih jedinica, ambulanti na području opštine, a protekle dane obilježili su i sastanci sa menadžmentom, kao i ostalim zaposlenima… On apeluje na građane da imaju razumijevanja za vanredne okolnosti pod kojima zdravstvene ustanove funkcionišu- manjak kadra, uz dosta staru opremu… Nadu polaže u dobru volju donatora u, kako potencira, „interesu opšteg dobra- liječenju i zbrinjavanju ljudi“.

„Svjedoci smo da je zdravstveni sistem prilično urušen i da je posljednji momenat da se nabavi nova oprema. Sve to u cilju pravovremene i kvalitetnije brige o pacijentima“, podvlači Vujović.

Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Domu zdravlja Bar je, uz saglasnost Ministarstva zdravlja, uradila doskorašnja direktorica, dr Branka Purlija. Novoimenovani direktor ustanove primarne zdravstvene zaštite u Baru procjenjuje da je taj odgovorni posao urađen dobro i kvalitetno, pa u dogledno vrijeme ne planira dodatna proširenja.

„Slijedeći odredbe aktuelne sistematizacije, uskoro planiramo da raspišemo konkurs za specijalizacije iz fizikalne medicine, higijene, epidemiologije… Prostora ima i za upošljavanje izabranih ljekara, a posebno za pedijatre. Secijalisti te grane medicine su već neko vrijeme deficitarni u barskom Domu zdravlja. Nažalost, konkursi koji su raspisivani u posljednje vrijeme nijesu dali rezulatate“, ističe Vujović. Vrata Doma zdravlja su otvorena za specijaliste iz te grane medicine, jer je „briga o najmlađima prioritet svakog zdravog društva“.

Direktor Doma zdravlja Bar sa ponosom ističe da ustanova na čijem je čelu uspijeva da se izbori sa brojnim teškoćama i neplaniranim okolnostima koje je nametnula pandemija.

„Od dolaska moje prethodnice, doktorke Branke Purlije, na čelo Doma zdravlja, naša ustanova je uspješno odgovarala svim izazovima. Ona je bila direktorka u najtežem periodu, a u istom ritmu, sa podjednakom predanošću i posvećenošću, tako osmišljenim putem, nastavlja i nova rukovodeća postava. Za sve izazove smo spremni. Timovi su uhodani, doktori iskusni. Ipak, nadamo se da neće doći do drastičnog pogoršanja“, kaže Vujović.

Trenutno je u Baru oko 280 pacijenata inficiranih koronavirusom. Direktor Doma zdravlja naglašava da dalji tok, i u kom će se pravcu situacija razvijati, najviše zavisi od građana, njihove discipline, svijesti i odgovornosti prema sebi i drugima.

„Apelujem na građane da vjeruju u zvaničnu medicinu, da se rukovode njenim dokazanim postulatima, da se ne oslanjaju na alternativne oblike liječenja, te da ne potpadaju pod uticaje koji promovišu teorije zavjere ili nešto što nije u domenu čovjekove moći… Do sada je u Baru prvom dozom vakcinisano oko 17 i po hiljada građana, a drugom više od 16 i po hiljada. Treću, buster dozu primilo je oko 850 sugrađana. Ova statistika nam govori da je skoro polovina stanovnika primilo vakcinu“, navodi Vujović.

Na raspolaganju su Sinofarm, Astra Zeneka, Pfizzer i Sputnik V. Vakcinalni punkt u hotelu „Princess“ zadovoljava, kaže naš sagovornik, sve potrebe za imunizacijom stanovništva. Građani sa oslabljenom motorikom imaju mogućnost da se vakcinišu u Domu zdravlja. Svi koji žele da se imunizuju, to mogu učiniti uz jednostavnu proceduru- potrebno je da (bez prethodnog prijavljivanja) sa ličnom kartom ili zdravstvenom knjižicom dođu u hotel „Princess“ i odaberu vakcinu. Treća doza vakcine može da se primi pet mjeseci nakon imunizacije.

Direktor Doma zdravlja naglašava da je saradnjom sa resornim ministarstvom, i timom kojim rukovodi ministarka dr Jelena Borovinić Bojović, u potpunosti zadovoljan.

Komentarišući potez Opštine Bar koja je prije desetak dana na adresu Doma zdravlja uputila nalog da im vrate dva vozila ustupljena za potrebe prevoza pacijenata u vrijeme kada je epidemija eskalirala, Vujović smatra da „svaki građanin zna šta znači tražiti nazad ta vozila i procjenjivati da li su ona u ovom momentu potrebna ili ne“.

„Ne želim da objašnjavam da li su nam ta vozila trenutno potrebna. Dom zdravlja je i prije dva mjeseca fukcionisao bez njih, pa ćemo tako nastaviti i ubuduće. Planiramo da kupimo nova vozila, a nadamo se i donacijama… Neposredno prije zahtjeva da ih vratimo, imali smo nemili događaj- dvije službenice koje rade u Patronažnoj službi doživjele su udes. Auto je devastirano, a naša zaposlena je imala blaži potres mozga. Nadamo se brzom oporavku“, kaže Vujović.

U sklopu Doma zdravlja već niz godina funkcioniše Centar za djecu sa smetnjama u razvoju. Vrlo brzo nakon stupanja na funkciju direktora, Vuk Vujović je organizovao sastanak sa roditeljima/starateljima tih mališana.

„O ovoj temi i potrebama te najranjivije kategorije svakog društva, mora se pričati i misliti svih dana u godini. Moja vrata su za one koji brinu o toj djeci, uvijek otvorena. Trudićemo se da Centar unaprijedimo koliko god bude u našoj moći. Ipak, naši osiguranici moraju biti svjesni da smo mi ipak ustanova primarne zdravstvene zaštite, da funkcionišemo na nivou ambulante, a ne na nivou instituta ili centra… Pozivamo sve roditelje/staratelje da redovno dovode djecu i poštuju tretmane. Razgovarao sam i sa logopedima, defektolozima, pedijatrima, fizioterapeutima… pa imam pouzdanu i realnu sliku. Pojedini nijesu dovodili djecu, iako su imali zakazane termine“, kategoričan je direktor Doma zdravlja Bar. 

Jutros je u Domu zdravlja održan sastanak sa predsjednikom Udruženja slijepih za Bar i Ulcinj, Veselinom Joketićem i njegovim saradnicima. Razgovarano je o unaprijeđenju saradnje i načinima na koje ova ustanova može da izađe u susret i pomoći u radu i zdravstvenoj zaštiti slijepih i slabovidih osoba sa područja dvije najjužnije crnogorske opštine.  

Direktor Vujović stigao je i da obiđe ambulante u Virpazaru, Pečuricama, Sutomoru, Ostrosu… Kao najveće probleme izdvaja činjenicu da se u ustanove u Virpazaru i Sutomoru decenijama nije ulagalo. S tim u vezi poručuje da „besplatno, kvalitetno zdravstvo mora biti na usluzi svima.

„Kada je primarni nivo zdravstvene zaštite osnažen, svim ostalim nivoima je olakšan rad. Popravićemo krov u Virpazaru, očekujem donaciju mještana Crmnice i članova Lajons Kluba. U saradnji sa Montefarmom planiramo otvaranje apoteka u zaleđu opštine“, najavljuje Vujović.

Dom zdravlja Bar, kao društveno odgovorna ustanova, učestvuje i u humanitarnim aktivnostima. Nedavno su uputili pomoć porodici Škrijelj, koja je suočena sa teškom porodičnom tragedijom, a lošeg je imovinskog stanja. Vujović podsjeća da je sa humanitarnim aktivnostima započela dr Branka Purlija.

„Pitam se gdje je ‘zapelo’, gdje su u toj priči o humanosti ostale institucije, s obzirom da se svi hvale dobrom sezonom i punom kasom… Dom zdravlja će učestvovati u humanitarnim aktivnostima u skladu sa mogućnostima. O teškoj sudbini porodice Škrijelj saznali smo posredstvom društvenih mreža. Odmah smo reagovali“, kaže Vujović.

Da je kolektiv Doma zdravlja i ekološki osviješten, pokazali su sadnjom maslina na velikim požarom uništenom području Mrkojevića. Podržaće i projekat Elektroprivrede u vezi sa smanjenjem emisije CO2. Dom zdravlja Bar aktivno učestvuje i u obilježavanju dana koji se na globalnom nivou tiču zdravlja i problematike u vezi sa njim. Nastaviće trend koji je prethodni menadžment pomno pratio, pa će obilježiti Dan zdrave hrane, Dana srca, Dan mentalnog zdravlja, Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih udesa, Nedjelju borbe protiv HIV-a…

„Iako se kao rukovodilac važne ustanove uzdam u sebe, svoje procjene i potencijal, vjerujem i u dobre ljude i njihovu pomoć. Oslonac nam je Ministarstvo zdravlja, a računamo i na podršku najvećeg privrednog kolektiva- Luke Bar“, vjeruje Vujović.

Iako je Dom zdravlja ustanova primarne zdravstvene zaštite,  ordiniraju ljekari, specijaliste iz nekoliko važnih oblasti- psihijatrije, ginekologije, angažovali su logopeda, internistu…

„Imamo dva psihijatra- dr Rebića i dr Purliju, dva ginekologa doktorke Šaranović i Vuković, internistu dr Alibegovića (koji svake srijede ordinira u Pečuricama), dr Orlandić, koja je za potrebe naše ustanove dobila specijalizaciju iz interne medicine, te dva logopeda“, zaključio je direktor Doma zdravlja.

Share.

Comments are closed.