Završen festival Pjesnik Svetionik, promovisana knjiga Labuda Lončara

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” iz Bara drugi put je organizovalo festival ljubavne poezije “Pjesnik – Svetionik”, od 20. do 25. avgusta.

Promovisan je godišnjak ljubavne poezije “Pjesnik – Svetionik 2”, štampan za ovu priliku, a potom i “Nekazano” – časopis za Haiku br. 3, međutim, ključna dešavanja festivala bila su promocija knjige poezije “Ako prećutim pjesmu” Labuda N. Lončara i veče posvećeno stvaralaštvu Grozdane Lučić Lalić.

Na festivalu je učestvovalo 35 književnih stvaralaca iz Srbije, BiH, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Rusije, Italije, Holandije, te iz Herceg Novog, Bijelog Polja, Nikšića, Risna, Podgorice i grada domaćina. Odlukom žirija proglašena je najbolja pjesma Festivala – “Šopenova reka” Grozdane Lučić Lalić, pjesnikinja iz Beograda.

Predsjednik Udruženja “Nekazano” Labud Lončar promovisao je knjigu poezije u Dvorcu kralja Nikole. Moderator večeri bila je Grozdana Lučić Lalić, član Udruženja književnika Srbije, a o knjizi “Ako prećutim pjesmu” su govorili doc. dr Rade M. Vučićević i autor.

Vučićević je istakao kako je “Labud pjesnik širokog spektra, slikar stanja i osjećanja ljudskosti, posebnik i izabranik da lijepim riječima ovo malo preostalog svjeta i ljudi odbrani od koje kakve neumjetničke pošasti i propasti koja nam svakodnevno, iznad glava plasira koje kakve površnosti, kičeraje, plagijate, simbioze i nebuloze trivijane”.

“Labudova poezija je opisna, narativna, pripovjedački sugestivna i sobom nosi poruku, sadržinu i pouku, dakle čitavu umjetničku kakvoću, pitkost i britkost u isto vrijeme. U tim stihovima, redovima i marginama, nema ničeg nejasnog, suvislog, neobjašnjivog, površnog i neupotrebljivog, jer mu je jezik čist, jasan, milozvučan i precizan u određivanju, izražavanju i pronalaženju suštine bitnosti”, rekao je Vučićević.

Grozdana Lučić Lalić je priredila posebno iznenađenje Lončaru, govoreći pjesmu sastavljenu od naslova pjesama iz knjige koja je promovisana. Gošće večeri bile su pjesnikinje Gordana Sarić iz Nikšića i Makedonka Violeta Sekovska, dok su za muzički dio programa bili zaduženi učenici Muzičke škole “Petar II Petrović Njegoš” Anja Markoč, Ksenija Đalović i Teodora Babović.

Interesovanje publike izazvalo je i veče posvećeno književnom stvaralaštvu Grozdane Lučić Lalić.

Moderator večeri bio je Labud N. Lončar, Gordana Srećković je prisutne upoznala sa bogatom biografijom autorke, a pored njih, stihove Lučić Lalić govorio je i Miroslav Ćosović. Posebno zadovoljstvo kod publike izazvala je autorka, govoreći svoje probrane stihove, a na njeno insistiranje mladi pjesnik iz Bara Danilo Pečurica, čija je knjiga poezije u pripremi za štampu kod Udurženja “Nekazano”, govorio je svoje pjesme. U muzičkom dijelu nastupili su učenici Muzičke škole “Petar II Petrović Njegoš” Zoe Buntić, Iva Pavlović, Anja Markoč, Ksenija Đalović i Teodora Babović.

Pored literarnih stvaralaca, veliki doprinos festivalu dali su i PPU “Svetionik”, klapa KUD “Jedinstvo”, kao i učenici Muzičke škole “Petar II Petrović Njegoš”. Tokom Festivala, prezentovano je da je Udruženje književnika Srbije predložilo potpisivanje Memoranduma sa Međunarodnim udruženjem književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano”.

Share.

Comments are closed.