Završen projekat NVO Povjerenje o bolestima zavisnosti

Završna radionica projekta NVO Povjerenje za borbu protiv bolesti zavisnosti održana je u petak veče u Velikoj sali Opštine Bar.

Dr Gina Masoničić je u ime NVO Povjerenje zahvalila saradnicima i istakla da je ovaj projekat po mnogo čemu bio specifičan, jer su sve radionice realizovane on line, a prvi put su se susreli sa ovakvim načinom rada.

“Moja uloga u ovom projektu je bila da sve motivišem da se pokažu u najboljem svijetlu”, istakla je dr Masoničić.

“U realizaciji su nam pomagali predavači, naši poznati stručnjaci iz Beograda dr Aleksandar Vujošević, Novog Sada Dejan Stanković, psiholog Boški Ilić i profesor Nenad Vojinović iz Podgorice. Pojedini učesnici su radili iz izolacije”, istakla je ona.

Još jedna od specifičnosti je što je projekat vidljiv, jer su sve aktivnost snimljene i postavljene na YT kanal NVO Povjerenje, a i medijski je dobro ispraćen, smatra ona. Po prvi put nijesu učestvovali neki tradicionalni saradnici ove nevladine organizacije ali je, kako je istakla dr Masoničić, to ipak bilo dobro “jer smo morali biti kreativni i tražiti druga rješenja, koja su bila i bolja od prvobitno planiranih”. Ona je zahvalila Opštini, koja je podržala rad NVO Povjerenje i ovaj projekat.

Psihološkinje i koordinatorke projekta, Jasmina Struga i Isidora Pavlović bile su u ulozi moderatora na završnoj radionici. Dr Aleksandar Vujošević pohvalio je njihov rad, ističući da su odabrale zanimljive teme. “Ovakve edukacije su jako bitne i imaju cilj da naučite kako da budete srećna i zadovoljna osoba, da probleme rješavate na pravi način, uz pomoć prijatelja i porodice”, istakao je on.

Moderatorke su podjsetile na prethodne četiri radionice, a potom su prikazani filmovi “Droga je mrak, upali svijetlo”, koji su snimili učenici Srednje ekonomsko ugostiteljske škole, “U kandžama droge”- Srednja stručna škola i “Sloboda, moj izbor”, rad učenika Gimnazije.

Zahvalnice i prigodne poklone, NVO Povjerenje uručilo je profesorici Ani Barjaktarević iz Srednje ekonomsko ugostiteljske škole. Ona je zahvalila na prilici da učestvuju u ovom projektu i istakla da u rješavanje problema bolesti treba da budu uključeni porodica, škole, nevladine organizacije i institucije. Mladima je poručila da otvoreno govore o problemima, jer je razgovor prvi korak ka njihovom rješavanju.

Profesorica Milanka Okuka, primajući zahvalnicu, istakla je da je projekat ostvario svoj cilj. Dodala je da slogan “Saznaj, nauči, pa onda odluči” može da se primijeni na sve aspekte života.

Profesorica Nataša Obradović Šljivić zahvalila je na učešću u projektu i poželjela svojim učenicima “da budu slobodni i da lijepu priču slobode šire dalje”.

Psiholog Boško Ilić se uključio putem video linka, a polaznicima je poručio da treba da budu uzor drugima i dobar primjer kako se suočavati sa izazovima koje donosi život.

Eseje na temu bolesti zavisnosti pročitale su Nives Muratović iz Srednje stručne škole, Semra Bećirović i Helena Krgović iz Ekonomsko ugostiteljske škole.

Najaktivniji učenici koji su učestvovali na projektu: Ilija NIkolić, Nađa Jovanović, Elmir Rastoder, Rabija Kaplani, Ema Šimić, Arijana Argirova, Helena i Kristina Krgović, Amina Agović, Semra Bećirović, Nives Muratović, Nikola Đalović, Anastasija Stijović, Hana Peročević i Radmila Đurović, kao i koordinatorke projekta, dobili su prigodne poklone, dok su svi učesnici dobili sertifikate i bedževe sa sloganima radionica.

Share.

Comments are closed.