Završila druga tura istraživanja crnogorskog podmorja

Geofizičko i hidrografsko istraživanje na dva mikrolokaliteta crnogorskog podmorja završeno je sinoć 25. jula, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

Snimanje je trajalo sedam radnih dana i zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima realizovano je u predviđenom roku i bez zastoja u radu.

Cilj ovog istraživanja bilo je utvrđivanje fizičko-mehaničkih karakteristika tla na dva mikrolokaliteta na kojima će, kako se u ovom trenutku pretpostavlja, biti izvršeno istražno bušenje tokom naredne godine, što je definisano Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa kompanijama Eni-Novatek, koji je potpisan u septembru 2016. godine.

Istraživanje je vršeno u dvije zone – prva zona istraživanja nalazila se na oko 16 km od obale i dubina mora u tom području je 69 m. Druga zona istraživanja nalazila se na 20 km udaljenosti od crnogorske obale na dubini mora od 96 m.

Snimanje je vršeno pomoću namjenske geofizičke opreme koja se nalazila na brodu MAC Centaurus i izvedeno je primjenom geomagnetske metode, metode plitke refrakcije i upotrebom eho sonara imaju za cilj istraživanje fizičko-magnetskih karakteristika pri-površinskih sedimenata do dubine od 30-ak metara ispod morskog dna. Ova vrsta istraživanja je neinvazivnog karaktera i ne utiče na biodiverzitet mora.

Share.

Comments are closed.