Dogovora oko lokalne vlasti još nema, a ka’ će – ne znamo

Iako je od lokalnih izbora prošlo tačno 45 dana, još uvijek nema konkretnog dogovora između najavljenih konstituenata buduće vlasti – koalicije DPS/SDP/LP i Socijaldemokrata.

Na Konstitutivnoj sjednici SO Bar, održanoj 25. novembra, potvrđeni su izborni rezultati i verifikovani mandati, čime je zvanično počeo rad novog saziva lokalnog parlamenta, ali nije izabran predsjednik Skupštine. Imenovanje na ovu funkciju čeka najavljeni dogovor učesnika izbornog procesa, i treba da bude upriličeno u toku nastavka prekinute sjednice lokalnog parlamenta.

Kako stvari stoje, momenat razilaženja je personalne, ne suštinske prirode.

Iz DPS su Radio Baru i Bar Infu kratko rekli da su “pregovori u toku” i da se neće oglašavati, te u vezi sa tim ostaje notirana jedino rečenica iz saopštenja datog nakon sjednice Izvršnog i Opštinskog odbora, 2. decembra: “Sa svojim tradicionalnim partnerima, DPS će i u narednom periodu vršiti vlast u Baru, a u fokusu će biti dalji razvoj grada po mjeri evropskih standarda i unaprjeđenje uslova za život svih Baranki i Barana”.

Drugi tas na vagi pregovora – SD – večeras se oglasio saopštenjem koje nosi jasnu poruku: “Opštinski odbor daje punu, jednoglasnu podršku rukovodstvu Socijaldemokrata Bara da pri koncipiranju konačnog postizbornog dogovora sa partijama srodne programske orijentacije, dosljedno istraje na izbornom programu zahvaljujući kojem je SD i dobio značajnu podršku građanki i građana Bara, a posebno na izbornom obećanju pretočenom u izborni slogan partije – Novo vrijeme za Bar, koje podrazumijeva i nove ljude sa novom energijom na ključnim rukovodećim pozicijama u Opštini”.

Opštinski odbor SD je iskazao očekivanje da će nova lokalna vlast u najskorijem roku biti konstituisana, i to “od strane partija sa nespornim građanskim, sekularnim, antifašističkim i evropskim opredjeljenjem, te da će u naredne četiri godine nova, na takav način konstituisana lokalna vlast, Opštinom upravljati domaćinski, posvećeno i odgovorno, u interesu svih građanki i građana Bara”.

Iz koalicionog partnera DPS-a u prethodnom sazivu, partije “Biram Bar – Radomir Novaković Cakan”, za naše medije su potencirali da “ne učestvuju u pregovorima ni sa jednom stranom u ovom trenutku”, ali i to da “o trenutnoj političkoj situaciji u gradu možda je najuputnije pitati one koji su u izbornoj noći bili najglasniji”.

Edina Dešić, predsjednica OO Bošnjačke stranke, navodi kako nema informacija o tome dokle su stigli razgovori oko formiranja lokalne vlasti u Baru, ali i to da partija na čijem je čelu nije bila uključena u pregovore.

“Bošnjačka stranka do sada nije imala formalne razgovore o ovom pitanju ni sa jednom političkom partijom. Očekujem da, ko god da formira vlast, u narednom periodu poradi na afirmaciji principa proporcionalne zastupljenosti manje brojnih naroda u organima lokalne uprave, kao i da riješi neka krupna pitanja koja muče Bošnjake – muslimane Bara, poput vjerskog objekta, infrastrukture i sl. Stoga, veoma je važno da se dogovor postigne u što kraćem roku, kako bi institucije mogle da funkcionišu u punom kapacitetu u korist naših sugrađana”, decidna je Dešić.

Po njenom mišljenju, “veoma je važno da su u Baru proevropske snage zaista dominantne”, te očekuje da “neke od njih brzo formiraju vlast i počnu da rješavaju probleme građana”.

Dragan Tufegdžić, predsjednik OO Demokrata Bar, takođe ističe da “nisu razgovarali, niti dobijali ponude od bilo koga”.

“Naravno, uvijek smo u komunikaciji, razmjeni mišljenja sa kolegama iz dosadašnje opozicije. Vidjećemo šta će se dalje dešavati. Mi smo tu, kao druga po snazi politička grupacija u barskoj skupštini. Parlamentarna demokratija je jasna” – jasan je i Tufegdžić.

“Naši sugrađani žele kulturniju političku scenu, bez krupnih globalnih političkih tema i bespotrebnih dnevno-političkih svađa. Bar i naši sugrađani su na prvom mjestu. Mi smo i tokom kampanje govorili da su promjene potreba, a ne želja za vlašću. Poslije nekoliko decenija, ljekovito je da svi oni koji misle dobro ovom gradu shvate da je to prvi korak ka ubrzanom i održivom razvoju našeg grada. Promjena vlasti mora postati normalno stanje. Da funkcije nisu đedovina, već velika obaveza prema gradu i građanima. Kao što vidite, vlast još nije formirana, što potvrđuje ovo izrečeno. Potvrđuje i krizu pregovora i dogovora dosadašnjih koalicionih partnera na vlasti”, zaključuje Dragan Tufegdžić. 

Maja Vukićević, nositeljka liste “Za budućnost Bara”, okupljene oko Demokratskog fronta na posljednjim izborima, objašnjava kako su “imali kontakte sa kolegama iz opozicije”, sa kojima su u koaliciji i na državnom nivou.

“Jasno je da ne može biti saradnje u smislu koalicije sa partijama sa kojima imamo suprostavljene stavove po mnogim pitanjima. Svakako da smo spremni da budemo konstruktivna opozicija ukoliko se konstituiše vlast u Baru, podržaćemo sve one odluke za koje mislimo da su korisne za građane Bara, a boriti se protiv odluka koje procijenimo kao loše za naš grad”, kaže Vukićević.

Maja Vukićević potencira činjenicu da “nije jasno da li u Baru postoji parlamentarna većina”.

“Činjenica je da još uvijek nije konstituisana vlast u Baru, mada je od izbora prošlo preko mjesec dana. Imali smo jedino verifikaciju odborničkih mandata. Iako smo u izbornoj noći čuli najave iz Demokratske partije socijalista da će brzo formirati lokalnu vlast, to se još uvijek nije desilo, i očigledno je da dogovori između onih koji su i do sad bili u koaliciji ne idu baš glatko. Mislim da je to neodgovorno prema građanima, i da ukoliko ne mogu da se dogovore – treba to jasno i da saopšte. Kraj je godine, u lokalnom parlamentu treba da se donesu neke važne odluke, i neodgovorno je da se odlučuje o tako važnim stvarima kao što je gradski Budžet, a da nema konstituisane vlasti u Baru”, decidna je Maja Vukićević. 

Darko Pekić, predsjednik OO GP URA je mišljenja da aktuelna politička situacija “ne daje nadu da ćemo dobiti stabilnu vlast u narednom četvorogodišnjem periodu”: “Dužina trajanja pregovora ukazuje na deficit optimalnih kadrovskih rješenja oko kojih bi se postigao konsenzus, što dugoročno, i ako se kompromisi naprave, može negativno da utiče na viziju razvoja našeg grada”.

Komentarišući aktuelnu političku situaciju u opštini, Pekić je naveo kako su se u predizbornoj kampanji zalagali za promjenu vlasti u Baru, jer su smatrali da priliku treba da dobiju novi ljudi i nove ideje: “Naša tri odbornika u lokalnom parlamentu biće podrška svim konstruktivnim idejama, ali i žestok kritičar svih nakaradnih ideja koje dugoročno mogu da pogoršaju kvalitet života u našem gradu”.

Rok za nastavak prekinute sjednice SO Bar je 30 dana od dana prekida – 25. decembar. Datum kada ističe rok za izbor predsjednika Skupštine je 60 dana od objavljivanja izbornih rezultata – dakle, 28. decembar.

Ukoliko do dogovora, ipak, ne dođe, postoje dva rješenja – jedno je formiranje koalicionog sporazuma drugih učesnika izbornog procesa sa onima koji su osvojili najviše glasova na izborima, a drugi – novi lokalni izbori.

Share.

Comments are closed.