Ekranizacija predane borbe i svakodnevnih izazova

NVO „Plava planeta“ koja se bavi problematikom djece i mladih sa dijagnozom autizam, angažovana je na novom, najozbiljnijem projektu od kada postoji – snimanju dokumentarnog filma o autizmu. Tim povodom gost emisije „Sunčanom stranom ulice“ Radio Bara bio je osnivač i predsjednik ove organizacije, Predrag Perak.

RB/BI: Kako ste došli na ideju i ko vam je dao podršku?

Perak: Na ideju sam došao jer i sam imam dijete sa autizmom. Odlučio sam da probleme koji se i meni dešavaju, prikažemo filmom. U razgovoru sa roditeljima koji imaju slične poteškoće, riješio sam da ostvarimo saradnju i zajedničkim snagama napravimo film, istina, o samo jednom dijelu teškoća, briga i borbe kroz koje prolazimo.

RB/BI: Ko sve učestvuje u projektu?

Perak: Naša NVO, roditelji, a odobrila ga je i podržala Opština Bar. Luka Bar nam je takođe pomogla uplatom manje, ali nama dragocjene, finansijske pomoći. Pozivu su se odazvali i stručnjaci koji će govoriti na temu autizam, prijatelji i sugrađani koji podržavaju naš rad…   

RB/BI: Da li ste teško pronašli sagovornike raspoložene da pred kamerama ispričaju svoju priču o izazovima, posvećenosti, ljubavi i snazi? Jer, sve to se, možete i sami posvjedočiti, mora imati, ako je autizam dio vaše svakodnevice, takoreći – način života…?

Perak: Teško je naći roditelje koji pristaju da stanu pred kameru i iskreno govore o problemima, muci sa kojom se suočavaju. Nisam odustajao, dovodio sam sebe u situaciju i da molim pojedine roditelje da se osmjele i javno ispričaju svoju priču. Ovo je način da naši sugrađani, ali i žitelji ostalih crnogorskih gradova, spoznaju „barsku“ priču na ovu temu.

RB/BI: Ko je zadužen za snimanje i koliko planirate da film traje?

Perak: Za snimanje filma smo angažovali renomirani MEDIA Pro Foto – Studio Petović. Nadam se da ćemo u narednih 15-ak dana završiti snimanje. Slijedi realizacija, montaža… S obzirom da je u pitanju dokumentarni fim, pokušaćemo da cijelu „priču“ uklopimo u pola sata, a i treba držati pažnju. Naš narod nema strpljenja da prati duge sadržaje ovog tipa.

RB/BI: Kakvu poruku želite da pošaljete ovim filmom i čemu se nadate?

Perak: Nadamo se izgradnji Dnevnog centra za osobe sa smetnjama u razvoju. Taj projekat se najavljuje već duže od 15 godina. Nadamo se podršci, razumijevanju resornog ministarstva. Namjera nam je i da prikažemo kako centar tog tipa funkcioniše u jednom (znatno manjem od Bara) crnogorskom gradu, šta sve oni imaju, a i mi bi, uz ematiju i pomoć, mogli da imamo.

RB/BI: Kako planirate da organizujete promociju kada film bude završen?

Perak: Promociju smo planirali da organizujemo u Domu kulture. Očekujemo dolazak stručnjaka, profesora, ljekara, građana Bara…

RB/BI: Bilo bi lijepo da na kraju uputite poruku sugrađanima?

Perak: Želim samo da imaju malo više razumijevanja za djecu i osobe sa smetnjama u razvoju. Posebno upućujem molbu roditeljima školaraca da razgovaraju sa svojom djecom, da im objasne da ne smiju biti surovi, da ne omalovažavaju drugare sa teškoćama, da im objasne da sa „drugačijima“ treba biti nježan i pažljiv.

Share.

Comments are closed.