Iz štampe izašla knjiga Predraga Peđe Milovića: Košarkaške i druge priče

Barska izdavačka kuća “Mediteran Multimedia“, kao dio istoimene NVO koja se aktivno bavi promocijom Bara, njegovog kulturno-umjetničkog nasljeđa i djela lokalnih autora, publikovala je prvo djelo Predraga Peđe Milovića pod nazivom “Košarkaške i druge priče“.

Riječ je o zbirci priča poznatog košarkaškog trenera iz Bara, koji od 1989. živi u Sloveniji, vodi tamošnje ekipe u kontinuitetu 31 godinu, i oglašava se kolumnama na web-sajtovima i u časopisima.

Knjiga “Košarkaške i druge priče“ je podsjetnik na pionirske dane košarke u gradu pod Rumijom, zbirka anegdota, ali i preciznih informacija i zabilješki iz dnevnika koje je Milović decenijama vodio tokom igračke i trenerske karijere. Pored ostalog, čitalac stiče uvid o postojanju prvog neformalnog kluba “Gimnazijalac“, nastanku prvog registrovanog kluba “Mladost“, ulasku u Drugu, pa u Prvu B ligu Jugoslavije, zlatnim danima ženske košarke u Baru tokom osvajanja Lige i Kupa Crne Gore… kroz sentimentalnu prizmu nostalgije za rodnim krajem.

Djelo oživljava Bar sedamdesetih i osamdesetih: u njemu su autorovi prijatelji iz djetinjstva i mladosti, košarkaši koji su odavno posljednji put stupili na parket sale, betonski i tereni osnovnih škola, jeftini jugoslovenski hoteli, putovanja na utakmice taksijem, dječaci predugačkih ruku i nogu, djevojčice nježnih pokreta koje se razgoropade na terenu, barake Trudbeničkog naselja, hotel “Agava“, Bedžetijeva slastičara, parapet pored mora, diskoteka “Crveni talas“, “Tarini“ autobusi… i lepeza barskih oriđinala koji su ostavili pečat u životu grada, na području od drvenih gatova do Zgrada solidarnosti i Pivnice, od Madžarice do Stare raskrsnice…

Predrag Peđa Milović je rano djetinjstvo proveo na Komovima, a od sedme godine je živio u Baru, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirao je na Fakultetu fizičke kulture u Ljubljani.

Bio je član seniorske ekipe prvog barskog košarkaškog kluba “Mladost“ od 1974. do 1978. Nakon toga

je radio kao trener. Kao prvi trener ženskog tima “Mladost“ / “Mornar“ iz Bara postao je još kao dvadesetogodišnjak prvak i osvajač kupa Crne Gore. “Triglav“ iz Kranja je 1990. uveo u I-B ligu Jugoslavije, postavši prvak Slovenije, a “Idriju“ i “Novu Goricu“ u Prvu slovenačku ligu. Sa ženskim klubom “Ježice“ osvojio je 1998. “duplu krunu“ – šampionat i kup Slovenije. Trenirao je timove iz Crne Gore, Slovenije, Sirije i sa Kosova. Trenutno je trener i predsjednik kluba “PVC Nagode Postojna“, u ovom slovenačkom gradu gdje je i nastanjen.

Novac od prodaje knjige biće poklonjen Narodnoj kuhinji u Baru.

Share.

Comments are closed.