Izvanredni rezultati Vasilija Basaraba na međunarodnim on-line takmičenjima

Mladi i talentovani pijanista, naš sugrađanin Vasilije Basarab, nekadašnji učenik Muzičke škole “Petar II Petrović Njegoš”, ostvario je izvanredne rezultate na dva on-line međunarodna takmičenja – Mozart i Međunarodno takmičenje mladih glazbenika Zagreb 2022.

U Zagrebu je postao laureat zbog osvojene prve nagrade (100 bodova, F kategorija), ali je dobio i posebnu nagradu za perspektivnog mladog umjetnika. Na takmičenju Mozart je takođe osvojio prvu nagradu, sa osvojenih 99,67 poena. Osim Vasilija, priznanje je dobila i njegova majka Maja Basarab, za ostvarene pedagoške rezultate, koja je, inače i njegov mentor.

„Ova dva onlajn takmičenja su bila od velikog značaja za mene, jer su mi otvorila priliku da pohađam majstorske kurseve kod renomiranih pijanista. Na takmičenje u Zagrebu sam poslao snimak svog izvođenja Druge sonate Rahmanjinova i 10. Transcendentalne etide Lista, a na takmičenje Mocart Sedmu sonatu Prokofjeva i istu etidu Lista. Nisam bio u mogućnosti da poslušam izvođenja konkurenata, jer snimci takmičara nisu javno objavljeni, ali, sudeći po broju prijavljenih, smatram da sam postigao veliki uspjeh“, kazao je za Radio Bar i Bar Info Basarab.

Ovaj perspektivni mladić u septembru će nastupati u Makedoniji na koncertu pobjednika sa takmičenja koje je tamo održano.

Vasilije Basarab rođen je 2004. godine u Baru, gdje je stekao osnovno muzičko obrazovanje u ŠOMO „Petar II Petrović-Njegoš“. Srednje muzičko obrazovanje stiče u Umjetničkoj školi „Andre Navara“ u Podgorici. Tokom školovanja je osvajao brojne nagrade na nacionalnim i regionalnim takmičenjima. Sviranje klavira je usavršavao na majstorskim časovima kod čuvenog francuskog pijaniste i profesora Žaka Ruvijea, profesorke Ljiljane Vukelje iz Beograda i prof. Mire Marčenko iz Moskve.

Share.

Comments are closed.