Izviđačka on-line liga oduševila djecu širom Crne Gore

Usljed širenja koronavirusa i nakon preporuka Instituta za javno zdravlje, u Savezu izviđača Crne Gore su se odlučili da odlože I kolo izviđačke lige, i pokrenu nešto nikada viđeno na ovim prostorima – Izviđačku on-line ligu.

“Online liga, prvi put organizovana na internetu, bila je čista improvizacija, ali je jedan tim do kasno u noć radio na ideji, a onda i na realizaciji. Odlučili smo da traje 6 dana i da svaki dan nosi sa sobom novi zadatak. Takmičari su se, kao i uvijek, prijavljivali u ekipama, ali su zadatke obavljali individualno, u svojim kućama. Zadaci su bivali zabilježeni kamerom pa su snimci prosljeđivani timu koji je od njih pravio kompilacije čije je objavljivanje bilo sljedećeg dana. Online liga trebalo je da pomogne u prevazilaženju nekoliko izazova. Trebalo je da poveže mlade ljude uprkos njihovoj fizičkoj udaljenosti. Trebalo je da ispuni njihovo slobodno vrijeme. Trebalo je da smanji pritisak koji se na njih vrši putem medija i društvenih mreža. Trebalo je da pomogne u očuvanju mentalnog zdravlja u jednoj potpuno nesvakidašnjoj i nepoznatoj situaciji. Trebalo je da pruži informacije o samom virusu, načinu čuvanja i prevenciji širenja. I, na kraju, trebalo je da izgradi svijest o cjelokupnoj situaciji i ulozi pojedinca”, kaže za Bar Info Dušan Masoničić, načelnik Saveza izviđača Crne Gore.

Kako ističe, prvog dana su se potrudili da izviđači uvide značaj održavanja lične higijene u borbi sa virusom, drugog dana informisali su ih o mjerama prevencije koje treba da sprovodi svaki član društva kako bi se spriječilo njegovo širenje virusa, a trećeg dana dobili su zadatak da zavežu svoj omiljeni čvor i objasne njegovu primjenu.

“Četvrtog dana odlučili smo da pokažemo da je trenutno najpametniji izbor slušanje savjeta koji dolaze od strane Instituta za javno zdravlje. A najvažniji savjet je samoizolacija pa smo odlučili da napravimo kuću u kući, odnosno sklonište u kući. Petog dana htjeli smo da i sami učestvujemo u slanju najbitnije poruke #ostanidoma. Našim izviđačima i planinkama poručili smo da uposle vrijedne ruke, naprave zastavice i koristeći svoje znanje iz signalizacije, pošalju ovu poruku. Šestog dana donijeli smo odluku da pokažemo da se sa prvim izviđačkim koracima učimo prilagodljivosti, pa smo tako naš moto #zakoračiuavanturu prilagodili situaciji i pretvorili u #zakoračiuavanturudoma. Zamolili smo naše izviđače i planinke da uz pomoć Morzeovog koda i Germanikusa naprave snimak i pokažu svima da smo mi avanturu napravili kod kuće i tako pobijedili dva neprijatelja, i koronavirus i dosadu”. ističe Masoničić, koji se zahvalio “izviđačima i planinkama što su nas, makar na kratko, pustili u svoje sobe, dopustili da zavirimo u njihove svjetove i podijelili svoje vrijeme sa nama”, te “mamama, tatama, braći, sestrama koji su preuzeli uloge amaterskih kamermana, režisera, scenarista, statista i time pokazali da se iz amaterske pomoći može izroditi profesionalna ljubav”.

Share.

Comments are closed.