Izvjesno da ni Festivala dječjeg teatra CG neće biti ovog proljeća

Koronavirus je odložio sve sportske i kulturne manifestacije u Baru u martu, gotovo je sigurno i u aprilu, a po svemu sudeći slična situacija biće i u maju. Zbog toga iz NVO “Teatar Čedo Dragović” razmišljaju da već sada odlože 13. Festival dječijeg teatra Crne Gore koji je trebalo da bude održan u Baru od 11. do 17. maja.

Ali, zvanično odlaganje je formalnost, jer je izvjesno da festival u predviđenom terminu neće biti održan, iako su se mnoge škole već prijavile za učešće. U međuvremenu, morale su da otkažu probe pozorišnih predstava u nastajanju pošto su okupljanja zabranjena i škole zatvorene.

U svakom slučaju, NVO “Teatar Čedo Dragović”, dolaskom za predsjednika profesora Josipa Ćinćura, staje na noge i Festival dječjeg teatra biće obnovljen u punom sjaju, svejedno da li ovog proljeća ili naredne jeseni.

A o kakvom i koliko značajnom festivalu se radi možda najbolje svjedoče podaci o broju učesnika koje je predočio njegov diirektor mr Dragan Banović: U proteklih 12 godina trajanja Festivala, odigrano je 229 pozorišnih predstava u kojima je nastupio 4.281 učenik osnovnih škola Crne Gore. U pratećim kulturno-umjetničkim programima nastupilo je 2.497 mladih umjetnika. U prosjeku je bilo 565 učesnika na svakom Festivalu, što pretpostavlja da će i na 13. Festivalu nastupiti makar toliko učenika osnovnih škola Crne Gore.

Samo jednom je, do sada, barska svetkovina pozorišta za osnovce bila odložena i to u februaru 2012. godine kada je našu opštinu zahvatilo nevrijeme od kojeg se tog proljeća oporavljala.

Share.

Comments are closed.