Klapa KUD Jedinstvo na 4. Međunarodnom festivalu klapa – Herceg Novi

Klapa KUD-a “Jedinstvo” iz Bara imala je uspješan nastup na 4. Međunarodnom festival klapa održanom u Herceg Novom.

“Klapa “Caste Nuovo” iz Herceg Novog, pod rukovodstvom prof. Dušana Tadića, uz asistenciju braće Ivice i Igora Jovanovića je, uz poštovanje mjera NKT-a, bila izuzetan organizator tradicionalnog “Međunarodnog festivala klapa”. Iako je pandemija COVID- 19 zaustavila dosta aktivnosti, nije spriječila klapske ansamble Crne Gore, da pjesmom nastave da razvijaju ovaj dio muzičke umjetnosti Crne Gore kao dijela opšte kulture Crne Gore”, zadovoljan je Sekretar Udruženja “Klape Crne Gore” profesor Miodrag Banović.

On je, u ime Nacionalne asocijacije za klapsku pjesmu Crne Gore- Udruženja “Klape Crne Gore” i otvorio festival, pozdravljajući učesnike i sve ljubitelje klapske pjesme u Crnoj Gori i dijaspori, koji su putem interneta pratili smotru.

Uz zahvalnost kolegi prof. Dušanu Tadiću i Klapi “Castel Nuovo” za ukupan doprinos razvoju klapske umjetnosti Crne Gore, sa željom da svoju misiju nastave i da ovu umjetnost prenose i na buduće generacije, Banović se zahvalio asistentima organizacije- braći Ivici i Igoru Jovanović, pokroviteljima Festivala- Opštini Herceg Novi, JUK “Herceg fest” i Hotelu “BOKA”- Herceg Novi.

“Podsjećam da je upravo u Herceg Novom, na skalinama iznad Trga ‘Nikole Đurkovića’, 10. avgusta 2015.godine (kada je klapa ‘Castel Nuovo’ iz Herceg Novog, pod rukovodstvom prof. Dušana Tadića, besprekorno organizovala ‘Veče klapskog pjevanja’) začeta ideja da se osnuje Udruženje ‘Klape Crne Gore’ i ustanovi Festival klapske pjesme Crne Gore, što je realizovano u Baru nakon svega tri mjeseca”, istakao je Banović.

Govoreći o značaju Festivala on je objasnio da je to kompleksan događaj, opšte podržan od građana Crne Gore, ali i turista i dijaspore koja, kako je naveo “željno iščekuje nove susrete sa nacionalnom kulturom, tradicijama i običajima Crne Gore i raduje se nastupima klapskih ansambalaa koji prezentuju nacionalnu muzičku kulturu Crne Gore, ali i mediteranski melos”.

Učesnici festivala u Herceg Novom bili su Dječija klapa “Marineri”- Kotor, muške klape “Pučki pjevači sa Neretve”- Metković, KUD “Jedinstvo”- Bar, „Jadran“- Tivat, “Kalimera”- Ulcinj, “Lanterna”- Podgorica, “Kastel Nuovo”- Herceg Novi i Mješovita klapa “Kastel Nuovo”- Herceg Novi. Gosti Festivala bile su najuspješnije vokalne solistkinje sa Festivala “Glas Boke” održanog u Kotoru- sestre Jelena i Vanja Nikolić, Irina Bulajić, Milica Travar, Jovana Živković i Vjera Radulović. Korepetitor za klavirom bio je prof. Dejan Krivokapić iz Kotora.

Share.

Comments are closed.