Knjiga Svetozara Savića promovisana u Nikšiću

U Nikšiću je prekjuče promovisan roman “Narcizam smrti” Svetozara Savića, u organizaciji Narodne biblioteke “Njegoš” iz ovog grada.

Uvodničar i analitičar Savićevog romana bio je Milun Lutovac, profesor književnosti sa UDG.

“Pripovjedač, koji po vokaciji nije pisac, na fascinantan način otkriva malog čovjeka, njegove želje i tegobe i na zanimljiv način ga uključuje u velike teme. Taj proces da se na jedinstven način progovori u ime nečaga, ja zovem kolektivnom sviješću. Stvaralaštvo koje ne govori o kolektivnom, već o individualnom, osuđeno je na male domete. Djela literature ili bilo koje stvaralačke zone, koja kroz sudbinu pojedinih junaka govore o ljudima, generacijama, vremenu i prostoru, nude mogućnost da u njima otkrijemo tajne kodove koji nas okružuju”, ocijenio je Lutovac.

O romanu je govorio i sam autor, istakavši da je “krovna tema smrt koja sama odlučuje kada će se desiti”.

“Iznad nje postoji vrijeme koje sve reguliše i koje, kao Kron, guta svoju djecu. To je osnova romana iz koje se kanališe više tema. U romanu postoje i likovi koje sam želio da izbacim, jer su bili patetični. Međutim, među njima je bilo takvih karaktera koji su izgurali do kraja. Ovaj roman je pisan komplikovano sa puno posuđenica i tuđica, jer sam želio da zagorčam život samom čitaocu. Ko želi da čita, neka potraži rječnik. Nauka mi je dala veliku ljubav, a pisanje dodatni sjaj, ali, moram naslasiti – dok stvarate vi ste u drugoj dimenziji. Izbor teme i predmet istraživanja popločeni su smjerom vašeg duhovnog, emotivnog i mentalnog interesovanja. U suštini nema ništa ljepše od tema kao što su vrijeme, prostor i smrt. O njima, iz umjetničkog aspekta, možete da kažete šta želite i sigurno nećete pogriješiti”, kazao je Savić.

Moderator večeri bio je Mihailo Perošević, rukovodilac izdavačke djelatnosti Narodne biblioteke “Njegoš”.

Share.

Comments are closed.