Marija Markoč: MZ Bar 2 radi sve da olakša stanovništvu aktuelnu situaciju

Marija Markoč, član Odbora Mjesne zajednice Bar 2 Polje danas je u razgovoru sa Brankicom Mandić na frekvencijama Radio Bara, izrazila zadovoljstvo što uprkos neočekivanoj i iznenadnoj epidemiji korona virusa, ova MZ posvećeno radi na identifikaciji problema koje im predočavaju žitelji.

“Istovremeno, probleme uspješno rješavamo, ili naše stanovnike upućujemo na relevantne adrese za precizne odgovor. Komunikacija sa mještanima se odvija elektronskim putem, što znači da smo u svakom momentu dostupni za pozive. Mi, mlađi članovi MZ smo se radije prihvatili terenskog dijela posla, jer tu i možemo dati najveći doprinos”, kazala je Markoč.

Saradnja Mjesne zajednice sa lokalnom upravom i Opštinskom organizacijom Crvenog krsta Bar (OOCK) je ovih dana posebno uspješna i organizovana.

”S obzirom da sam i sama uključena u rad OOCK, kako u organizacionom, tako i u terenskom dijelu, svjedok sam da iz naše MZ Bar 2 Polje svakodnevno primamo pozive od najugroženijih stanovnika. U više navrata distribuirali smo im životne namirnice, lijekove, sredstva za higijenu, ličnu njegu. Obavljamo i različite usluge, poput plaćanja računa. Sve to, sa ciljem da ostanu kod kuća i time pruže individualan, ali veoma značajan doprinos, borbi koju vodimo”, objasnila je Markoč.

“MZ Bar 2 Polje ima veliki broj poljoprivrednih gazdinstava koja se bave kako biljnom, tako i stočarskom proizvodnjom. Ovo je vremenski period kada poljoprivredni radovi treba da budu najintenzivniji, a eventualne mjere zabrane mogle bi negativno uticati na očekivane prinose. Zbog toga smo u stalnoj komunikaciji sa nadležnim sekretarijatima lokalne uprave, naročito Sekretarijatom za privredu, od kojih dobijamo pravovremene informacije i pojašnjenja o privremenim mjerama i odredbama NKT i Tima za zaštitu i spašavanje Opštine Bar”, kazala je Marija Markoč, inače diplomirani agronom.

Izlazak iz objekta stanovanja odobren je za registrovane poljoprivredne proizvođače. Potrebno je da kod sebe imaju rješenje o registraciji i da ga u slučaju provjere dostave na uvid.

“O eventualnim novinama, ili nedoumicama u primjeni ove mjere, poljoprivredni proizvođači biće blagovremeno obaviješteni, ili upućeni na nadležne adrese nacionalnih i opštinskih tijela. Naglašavam da nam se u slučaju potrebe, naročito pripadnici rizičnih grupa stanovništva, mogu obratiti za nabavku neophodnih sredstava iz poljoprivrednih apoteka. Obavićemo je umjesto njih. Time doprinosimo uspješnoj realizaciji kampanje #ostanidoma, što i jeste naš primarni cilj. Sve ostalo, predviđeno redovnim programom i aktivnostima mjesne zajednice, biće realizovano i nastavljeno kada epidemija bude zaustavljena”, kazala je Markoč.

Ona je na kraju poručila: “ Nalazimo se u prelomnom trenutku borbe protiv koronavirusa, tako da možemo biti ponosni na efikasan i pravovremeni odgovor institucija i timova na nacionalnom i lokalnom nivou. U ime MZ Bar 2 Polje, apelujem na sve sugrađane, komšije, prijatelje, da ostanu u svojim domovima. To, kod nas u Polju ne bi ni trebao biti problem s obzirom da se najljepša, najrasprostranjenija i najuređenija dvorišta i bašte, nalaze baš ovdje. Iskoristimo vrijeme na pravi način, jer je to jedini put kojim se može spriječiti širenje i lokalna transmisija korona virusa. Neka nam to bude podstrek pa da na takmičenju za najljepše uređena dvorišta i bašte, upravo mi ponesemo sve nagrade”.

Share.

Comments are closed.