Muzej Lubardinom izložbom obilježava jubilej

Ove godine Zavičajni muzej Bar obilježava veliki jubilej – 60 godina postojanja i rada.

U okviru obilježavanja jubileja postojanja i rada Zavičajni muzej, u srijedu 11. decembra sa početkom u 19h, organizuje izložbu velikana crnogorske i jugoslovenske umjetnosti XX Petra Lubarde, pod nazivom “Crna Gora u djelima Petra Lubarde”.

“Na izložbi će biti predstavljeno 16 slika čiji je osnovni inspirativni motiv Crna Gora. Izložbu priređujemo u saradnji sa Narodnim muzejem Crne Gore, a njeni autori su istoričari umjetnosti Vladislav Kasalica, muzejski savjetnik, rukovodilac Zavičajnog muzeja Bar i dr Anastazija Miranović, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, koja će otvoriti izložbu. Većina djela koja će biti predstavljena na izložbi pripadaju umjetnčikom fondu Narodnog muzeja Crne Gore. Izuzev njih biće izložene i Lubardine slike iz JU Muzeji i galerije Podgorice kao i jedna slika iz JU Muzeji i galerije Nikšić”, kazali su iz Zavičajnog muzeja.

Iste večeri posjetioci će biti u prilici da odgledaju video prezentaciju, kroz koju će biti predstavljen Zavičajni muzej kroz izabrane fotografije, koju prati štampani prospekt sa kratkim istorijatom muzeja.

U oviru izložbe biće prikazana video projekcija o stvaralaštvu Petra Lubarde i predstaviće se modne kreacije iz kolekcije “Između dana i noći” inspirisne Lubardinim slikama, čija je autorka Anastazija Miranović.

Muzej je osnovan 4. decembra 1959. godine, a od 1960. smješten je u Dvorcu kralja Nikole. Od 1976. godine nalazi se u sastavu Kulturnog centra Bar. Barski muzej pripada tipu kompleksnih muzeja koji sa svoja četiri odjeljenja i konzervatorskom službom obavlja muzejsku djelatnost na području opštine Bar koja obuhvata: istraživanje, proučavanje, obradu i dokumentaciju, prikupljanje, čuvanje, zaštitu i prezentaciju pokretnih kulturnih dobara značajnih za istoriju, kulturu, umjetnost i nauku. Muzejski matrijal u barskom muzeju je sistematizovan i čuva se u okviru arheološke, istorijske, istorijsko-umjetničke i etnološke zbirke. Najznačajniji muzejski predmeti iz zbirki prezentovani su u stalnim izložbenim postavkama muzeja.

Share.

Comments are closed.