Na Godinjskim zvjezdanim noćima prva nagrada za Milicu Šćepanović

Dodjelom nagrada na pjesničkom konkursu, sinoć je završen festival „Godinjske zvjezdane noći“. Prvu nagradu dobila je prof. Milica Šćepanović iz Podgorice, drugu Adnan Pandur iz Mostara i treću Savka Gudović Parađina iz Podgorice. Imena nagrađenih i obrazloženje saopštio je predsjednik dr Zoran Živković, a u žiriju su još bile mr Natalija Đaletić, Valentina Šuković Šaranović i Stanka Tanja Rađenović.

Festival je održan od 2. do 6. juna, u Godinju, u dvorištu kuće Lekovića, na bini koja nosi ime „Miloš Crnjanski“. Učestvovalo je tridesetak pjesnika, proznih pisaca, profesora književnosti, arheologa, sineasta, novinara, muzičara… iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Program je bio dobro osmišljen i kvalitetan. Festival je imao šarma, malo razbarušene duše, energije, ali je bio i prepun improvizacije ili kako je to rekao jedan od dvojice organizatora, pjesnik Srđan Leković, „njegova prva vrlina je improvizacija improvizacije“.

Sjajna ideja mogla bi da preraste u ozbiljan međunarodni festival ukoliko se dvojici neumornih organizatora, dvojici Lekovića, Srđanu i Draganu, priključi čitav jedan tim ljudi koji profesionalno znaju da organizuju ovakve manifestacije. Jer, ušuškano, drevno Godinje, koje kao da je izvučeno sa nekih slika renesansnih majstora, samo po sebi je pola posla. Sve ostalo: smještaj sa nekoliko zvjezdica, plovidbe Skadarskim jezerom, izleti po Crmnici, itd, ušlo bi u CV festivala, kao nezaobilaznog faktora kulture u Baru, na početku juna, a u susret „Barskom ljetopisu“ i ljetnjoj turističkoj sezoni.     

Share.

Comments are closed.