VIDEO: Na Svečanoj sjednici poručeno: Bar dostojan slavnih predaka

Danas je u skupštinskoj Sali, uz audio prenos na talasu Radija Bar i video na You Tube kanalima SO i Opštine Bar, održana svečana sjednica lokalnog parlamenta povodom 77 godina od oslobođenja Bara u Drugom svjetskom ratu.

“Bar je pobjednik svih borbi. Ovaj datum, kruna je svega što simboliše naš grad i što je duboko utkano u njegovo biće”, kazali su predsjednica SO , mr Milena Božović i predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević.

 Nakon intoniranja državne himne, svečanu sjednicu SO Bar otvorila je predsjednica, mr Milena Božović, koja je u uvodnom dijelu naglasila da danas obilježavamo 77 godina od oslobođenja Bara u Drugom svjetskom ratu, ali da, zbog pandemije koronavirusa, zasjedanje protiče gotovo bez zvanica.

“To nas ne sprječava da se prisjetimo svih onih koji su svoje živote dali za slobodarske i antifašističke ideale i time zaslužili vječni pomen i poštovanje… Bar je pobjednik svih borbi. Bar je čuvar multietničkog, multikulturalnog i građanskog karaktera Crne Gore. Bar je, naposlijetku, Crna Gora u malom. Na ovim prostorima, vjekovima se živjelo i živjeće se zajedno i skladno, daleko od podjela. Na nama je da Bar vodimo putem prosperiteta, da gradimo moderan grad, jednakih šansi za sve njegove građane”, kazala je predsjednica SO, mr Milena Božović, koja je pozvala zvanice da minutom ćutanja odaju počast rodoljubima koji su položili svoje živote za slobodu. Odata je i počast onima koji su, nažalost, izgubili bitku sa Covidom 19.

Epidemija koronavirusa, kazala je predsjednica Skupštine, mr Milena Božović, nije omela ovu instituciju da redovno zasijeda i usvaja bitne odluke koje u konačnom imaju za cilj razvoj i sveukupni prosperitet Bara, te je u protekloj godini održano 6 sjednica i usvojeno 90 važnih odluka.

“Građani imaju mogućnost uvida u sve važne odluke putem zvaničnog opštinskog sajta, a takođe, moram da naglasim i izvanrednu saradnju sa nevladinim sektorom. Otišli smo i korak dalje u transparentnosti i unapređenju rada Skupštine, te smo omogućili građanima da uz audio prenos na talasu Radija Bar, prate zasjedanja lokalnog parlamenta i u video formatu na You Tube kanalima SO i Opštine Bar. U planu je u narednoj godini, i nabavka moderne elektronske opreme za kvalitetan  rad odbornika”, obećala je predsjednica Božović, koja je podsjetila da je kabinet predsjednice Skupštine cijele godine bio otvoren, ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom, za direktan susret sa građanima i njihovim problemima.

Predsjednik Opštine, Dušan Raičević, kazao je da je 24. novembar kruna svega onoga što simboliše naš grad i što je duboko utkano u njegovo biće – borba za slobodu, jedinstvo njegovih ljudi, čast i dostojanstvo svakog čovjeka.

“Čast mi je i zadovoljstvo što, makar na ovaj način, možemo da obilježimo važan istorijski datrum, iako je, istovremeno, osjećaj nepotpun jer protiče u nepovoljnim zdravstvenim okolnostima. Za nama je godina velikih izazova u kojoj smo vodili teške i naporne bitke, godina borbe za očuvanje zdravlja građana i borbe za život svakog našeg građanina. Ova borba podsjeća nas , simbolično, na sve one koji su svoje živote položili na oltar slobode Bara i Crne Gore, njih 800 najhrabrijih kćeri i sinova , koji su poginuli u NOBu, na frontovima, u koncentracionim logorima ili su stradali kao civilne žrtve. Nažalost, ni ova današnja borba sa epidemijom nije bez žrtava, te se ovom prilikom prisjećamo i odajemo počast za svih 212 naših sugrađanki i sugrađana koje je odnijela pošast savremenog doba”, kazao je predsjednik Raičević, koji je podsjetio da je 11 mladića sa područja barske opštine proglašeno narodnim herojima, 131 (od kojih su 30 žene) nosioci su Partizanske spomenice.

“Da li bilo ko od nas ima pravo da dozvoli da se iko ruga njihovoj žrtvi i dovodi u pitanje  ispravnost i odlučnost njihove bobe za slobodu”, zapitao se čelni čovjek Opštine, Dušan Raičević.

“Sa ovog mjesta poručujem da smo spremni odlučno i prkosno da se suprotstavimo svim pokušajima revizije slavne istorije Bara i Crne Gore. Svima koji, možda, ovih dana pokušavaju, na raznorazne načine, da to urade, stavljamo do znanja da smo mi dostojni potomci slavnih predaka”, poručio je Raičević, koji je apostrofirao da za pogubne političke ideologije, nadojene nacionalizmom i šovinizmom, u Baru nema mjesta, te da Bar vidi kao moderan, napredan i savremen grad, urbanih ljudi i preduzetničke inicijative, u kojem mladi pronalaze perspektivu.

To potvrđuju i rezultati, kazao je Raičević, ostvareni uprkos epidemiji i ekonomskoj krizi.

“Značajna sredstva, preko četiri i po miliona eura, uložena su u u putnu i vodovodnu infrastrukturu na području svih 12 mjesnih zajednica. Velika pažnja posvećena je i uređenju objekata od javnog interesa (Kretaivni hab u Starom Baru, evropski projekat Fortitude, uređen je objekat Carinarnice u Starom gradu, te Teatar i niz drugih projekata koji će na pravi način valorizovati značaj Starog Bara). Ovaj dio grada dobio je i Kuću maslina, u koju je uloženo milion eura, a objekat od posebnog društvenog značaja jeste stambena zgrada za penzionere, u koju će naši najstariji sugrađani moći da se usele već naredne godine”, naglasio je Raičević, koji se osvrnuo i na ulaganja u sportsku infrastrukturu i uređenje parkovskih površina, ali i obalne zone u Sutomoru. Značajne investicije započete su i u segmentu turizma, kroz rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih kapaciteta visoke kategorije.

“To se, prije svega, odnosi na turistički kompleks ‘Biserna obala’ u Čanju, rekonstrukciju hotela ‘Korali’ u Sutomoru, ‘Inex Zlatne obale’ i hotela ‘13. Jul’ na Virpazaru. Značajna ulaganja započeta su i na izgradnji novih objekata – ekskluzivnog turističkog naselja ‘Ammar projekat’ u Čanju i izgradnji ‘Liko Soho’ hotela na Topolici III, kao kompleksa koji je Vlada Crne Gore svrstala na listu najprioritetnijih u oblasti turizma. Svi ovi projekti, među kojima su i hotelski kapaciteti  ‘Madams Palace’ na Velikom Pijesku, vrijedni  oko 200 miliona eura, doprinjeće daljem unapređenju turističke ponude i valorizaciji potencijala Bara, ali i otvaranju novih, 1.000 radnih mjesta, koji će voditi sveukupnom ekonomskom boljitku”, istakao je na svečanoj Sjednici čelni čovjek grada, koji je najavio  i nove razvojne projekte u narednoj godini.

Među njima su, svakako, izgradnja sportske sale u Mrkojevićima, objekat za djecu sa smetnjama u razvoju, uređenje starobarske kaldrme, azila za napuštene životinje, a centar grada dobiće potpuno novi izgled i ruho, jer će centralno gradsko mjesto, Trg Vladimira i Kosare, biti dodatno uređen ,u što je planirano ulaganje 600. 000 €.

Raičević je apostrofirao da je budžet za 2022. godinu definisan kao razvojni, te da je čak 42 % sredstava predviđeno za kapitalne investicije, što je, kako je kazao, pet puta veći iznos u odnosu na ono što je predviđeno Nacrtom kapitalnog budžeta Vlade Crne Gore za Bar.

“Smatramo da ovakav odnos prema Baru i njegovim građanima nije adekvatan, pa ćemo stoga tražiti reviziju odluka koje naš grad stavljaju na margine budućeg razvoja. Više puta smo u ovoj sali potvrdili da umijemo da prevaziđemo sve političke razlike i da nam je Bar zajednički interes”, poručio je predsjednik Opštine Dušan Raičević, koji je iskazao uvjerenje “da danas dijelimo isti osjećaj i ideju- osjećaj iskrene pripadnosti ovom gradu, i ideju slobodarske i građanske Crne Gore”.

“Privilegovani smo što živimo u Baru, a ponosni što mu pripadamo. Ubijeđen sam da smo tu, svi zajedno, na istoj strani, na strani Bara, kao što je i Bar uvijek na našoj strani”, zaključio je Raičević.

Voditeljka svečane sjednice, novinarka Radija Bar, Maja Tomović, pročitala je telegrame sa čestitkama koje su predsjednici SO, predsjedniku Opštine i građanima, povodom 24. novembra, Dana Opštine i datuma kada je grad pod Rumijom oslobođen od okupatora u II svjetskom ratu, uputili predsjednik Crne Gore, premijer i predsjednik crnogorske skupštine, Milo Đukanović, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić.

Državnu himnu na početku sjednice izveo je ženski hor iz Podgorice “Alata”.

Share.

Comments are closed.