Novi roman Obrada Nenezića Deset za jednog na talasima Radio Bara

Novi roman poznatog autora, dramskog pisca Obrada Nenezića  “Deset za jednog” , inspirisan je zločinom na Belvederu, kod Starog Bara, u Drugom svjetskom ratu, kada je njemački okupator pomognut domaćim izdajnicima, surovo strijeljao 11 mladića i djevojaka, u zoru, 6. jula.

“Istorijskom fikcijom pokušao sam da razbijem crno- bijeli svijet Drugog svjetskog rata. U romanu se ne bavim visokom politikom i velikim bitkama, već jednim zločinom za koji me inspirisao upravo taj događaj na Belvederu. Zato je radnja romana smještena u Baru. Napisao sam izmišljenu priču koja nije manja dramatična od tog događaja, koji sam dobro izučio, jer sam više godina pisao scenario. Na taj način želio sam da pomognem manifestaciju “Crvene košulje”, ali i podsjetim na žrtve fašističke pošasti”, kazao je Obrad Nenezić, koji je objasnio da se jedna radnja dešava uoči i na dan Trinaestojulskog ustanka, dok je druga, paralelna, smještena u današnje vrijeme, političke, ekonomske i zdravstvene krize.

“Razmišljajući o pristupu osjetljivim stvarima kao što je crnogorski pluralizam koji tinja od 1918. godine, a pukao je kao čir tokom Drugog svjetskog rata, pri čemu smo svjedoci da opet gnoji poslednjih decenija, odlučio sam da narator bude stranac, samim tim objektivan prema svim stranama u Crnoj Gori koji svoju istinu smatraju jedinom istinom, a onog koji ne ne misli kao on, ne smatraju čovjekom sa imenom, prezimenom i identitetom, već nižom vrstom. Zato roman ističe da je istina konstanta, a ne incident, zato je tiha, dok laž galami. Ona laž koja dijeli čak i antifašizam”, kazao je Nenezić.

Novim romanom, zapisao je, između ostalog recenzent mr Goran Radojičić, Obrad Nenezić stvara vezu između savremenog trenutka i Drugog svjetskog rata, kao i vezu između kultura, vjera i uopošte, pogleda na svijet.

Izvanrednu dramaturšku priču Obrada Nenezića, pisanu osobenim stilom kao dnevnički zapis, sa primjesama psihološkog, ali i detektivskog romana, svakog petka od 21 sat, kao audio roman u nastavcima, možete slušati na talasima Radio Bara. Segmenti romana, u trajanju oko 60 minuta, biće reprizirani utorkom u istom terminu.

Obrad Nenezić je diplomirani dramaturg, doktorand Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu, scenarista filmova “Balkanska braća” i “As pik” (ostvarenja koje je bilo prvi crnogorski predstavnik za Oskara). Autor je brojnih dramskih tekstova i pozorišnih predstava, između ostalih i “Sveti i prokleti”, odlične predstave nastale u Baru, u produkciji Barskog ljetopisa. Objavio je nekoliko romana i knjiga poezije.

Share.

Comments are closed.