Počela prva faza uređenja dvorišta Gimnazije / SEUŠ

Shodno dogovoru postignutom između Opštine Bar i Direkcije javnih radova, radnici nikšićkog konzorcijuma “LD Gradnja- Ivkon-Telemont- Ekoplant- Ening- Lars fire”, počeli su raščišćavanje terena u dvorištu Gimnazije / Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, gdje je trebalo da bude sagrađen objekat dječijeg vrtića. Ovo je, kako je Bar Infu saopšteno iz Građanske inicijative, “prva faza uređenja dvorišta”.

“Na tom lokalitetu planirano je ravnanje terena, rušenje staze od armiranog betona, mašinski iskop zemlje, uklanjanje tamponiranog nasipa na ulazu, nabavka zemlje i ravnanje iskopa, nasipanje zemlje iz iskopa na mjestu širokog iskopa i amfiteatra, popravljanje oštećenja na malom amfietatru, demontaža unutrašnje i spoljašnje ograde, uklanjanje svih privremenih gradilišnih objekata, sječa drveća niskog kvaliteta, vađenje panjeva i odvoz na deponiju, rezanje suvih grana i sadnja čempresa i ruzmarina”, navodi dinamički plan radova predstavnica Građanske inicijative (GI) Aleksandra Leković.

Iako je prvobitno ova faza obuhvatala parterno-hortikulturno uređenje, od toga se, kako objašnjavaju iz GI, odustalo, pa prva faza sada podrazumijeva “grube” radove. Čempresi će, prema planu, biti posađeni po rubu dvorišta, sa sjeverne i istočne strane, a ne, kako je prvobitno najavljivano, po cijelom dvorištu.

Iz Opštine Bar podsjećaju da je lokalna samouprava “cijeneći potrebu da se prostor nekadašnjeg gradilišta dječijeg vrtića u Baru što prije sanira i dovede u prihvatljivo stanje, iskazala spremnost da uzme učešće u ovom postupku i stavi na raspolaganje sve svoje stručne i administrativne kapacitete“.

Ovo potvrđuje i što su proteklih mjeseci nadležni iz lokalne samouprave aktivno učestvovali u dugotrajnom i komlikovanom procesu pronalaženja adekvatnog rješenja koje će zadovoljiti kako građane učesnike protesta, tako i najmlađe Barane, jer mališani zaslužuju da prve godine djetinjstva provode u ustanovi u kojoj su im obezbijeđeni uslovi za nesmetan rast i razvoj.

“Tim povodom su predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i saradnici održali sastanke sa predstavnicima Građanske inicijative. U cilju iznalaženja odgovarajućeg rješenja za predmetni prostor, sastanak je održan i u Upravi javnih radova sa predstavnicima opštine i Građanske inicijative, kojom prilikom je, u krajnjem, definisana dinamika izvođenja radova i sanacija prostora po fazama i iznijeti predlozi za sadnju drveća. U narednom periodu, nakon konsultacija sa stručnim službama opštine i odgovornima iz gradskog zelenila, od strane Građanske inicijative biće predloženo najoptimalnije rješenje po pitanju rasporeda sadnica”, poručuju iz opštine Bar, iznova naglašavajući da “ovo pitanje zavređuje maksimalnu pažnju, te će se u saradnji sa nadležnim državnim institucijama i predstavnicima građana odabrati najpovoljnije rješenje, kako bi ovaj prostor postao prepoznatljivo mjesto u Baru“.

Podsjećamo, Ministarstvo prosvjete kao investitor, trebalo je da gradi vrtić koji je neophodan gradu zbog prebukiranosti postojećih kapaciteta, uz podršku Banke za razvoj, u iznosu od 2.500.000€.

Međutim, nakon postavljanja kamena temeljca u oktobru prošle godine, počeli su protesti građana, koji su na kratko obustavljeni nakon sporazumne odluke predstavnika Opštine i Građanske inicijative da se odluka o gradnji vrtića na spornoj lokaciji, još jednom preispita na Skupštini. Na sjednici SO Bar u novembru, kojoj su prisustvovali i u raspravi učestvovali i predstavnici Građanske inicijative, njihov prijedlog da vrtić bude izgrađen na drugom mjestu, nije dobio potrebnu skupštinsku podršku. Protesti su nastavljeni sve dok nije određena nova parcela za izgradnju predškolske ustanove. Posljednji protest održan je krajem februara.

Nova lokacija površine od 6.340 m2 nalazi se u zahvatu DUP-a Topolica-Bjeliši, iza Instituta za suptropske kulture. Odvojena je od prometnih saobraćajnica, okolo se razvija stambeno naselje, infrastrukturno (komunalno) je opremljena i nema spornih imovinsko-pravnih odnosa.

Share.

Comments are closed.