Promovisana knjiga Ivana Jastrebova

U kripti hrama sv. Jovana Vladimira sinoć je promovisano izdanje “Službenog glasnika”, knjiga “Stara Srbija i Albanija” Ivana Stepanoviča Jastrebova, diplomatskog predstavnika Ruske carevine na Balkanu u XIX vijeku.

O Stepanovičevom djelu i njegovoj važnosti za poznavanje istorije srpskog naroda govorili su Boris Čeliković u ime izdavača, istoričar dr Žarko Leković i episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije. Promociji je, između ostalih, prisustvovao i vladika južnoamerički i buenos aireski Kirilo.

Boris Čeliković je istakao da se ove godine obillježava 180 godina od rođenja i 125 godina od upokojenja Ivana Stepanoviča Jastrebova. On je objasnio da je knjiga dio biblioteke „Koreni“ i da je ovo prvo izdanje na srpskom, te da je bila objavljena prije više od vijeka i to na ruskom jeziku. Najavio je izdavanje još dva njegova djela.

„Djelo Ivana Stepanovića Jastrebova ‘Stara Srbija i Albanija’ danas trebamo posmatrati prije svega kao važan izvor za proučavanje Podrimlja u drugoj polovini XIX vijeka i to u geografskom, istorijskom, etnografskom i demografskom pogledu. To su krajevi u kojima je nekoliko vjekova trajao proces potiskivanja sprskog stanovništva, koji je okončan u drugoj polovini XX i početkom XXI vijeka, njegovim potpunim protjerivanjem. Jastrebov je jedan od prvih istraživača koji je proputovao kroz ove gotovo nepoznate krajeve koji tada, kao uostalom ni danas, nisu bili bezbjedni za putovanja. Za svoja istraživanja on se temeljno pripremao i bio je upoznat sa svim radovima koji su se odnosili na ovaj prostor“, istakao je on.

Mr Žarko Leković govorio je o biografiji ovog ruskog diplomate, ali i o detaljima iz njegovog djela.

„Jastrebov je postavljen 1. januara 1867. godine za sekretara i prevodioca u ruskom Konzulatu u Skadru. Ovaj Konzulat je osnovan 1856. godine, a Jastrebov je u Skadru proveo, što kao sekretar Konzulata i prevodilac, što kao zamjenik konzula i konzul, preko četiri godine i bio je od značaja, ne samo za slovenski živalj u Skadarskom vilajetu. Ruski Konzulat u Skadru je imao kontakte i sa Cetinjem i Beogradom. Zadatak Jastrebova bio je da upozna položaj Srba pod Turcima, jer je Rusija tada bila zaštitnik pravoslavnog življa u okviru Otomanske imperije“, kazao je Leković.

Episkop Raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije istakao je da je u Baru iz dva razloga: „zbog slave sv. kralja mučenika Jovana Vladimira i večeri posvećene Ivanu Stepanoviću Jastrebovu“.

„Ono što je na mene veliki utisak ostavilo jeste da je Jastrebov bio sin sveštenika i sam je završio Bogosloviju i Duhovnu akademiju, ali nije postao sveštenik, već je bio diplomata. Božija promisao ga je dovela u Staru Srbiju, u grad Prizren, kada je bilo veoma teško za sve Srbe, pravoslavce u tom vremenu tu da žive i da sačuvaju svoju vjeru. U vrijeme Jastrebova bilo je veoma teško za Srbe, ali ih je bilo, tada, bili su većinski, kako u tom gradu, tako i u drugim gradovima, a evo, u ovo naše vrijeme, svi gradovi na Kosovu i Metohiji su takoreći opustjeli. Nadamo se u Boga da će naša zavjetna zemlja, Kosovo i Metohija, i dalje biti naša, jer su naši preci posijali svetinje po toj zemlji, koje i danas žive“, kazao je episkop i naglasio da će za dvije godine biti 150 godina otkako  kada je osnovana Prizrenska bogoslovija, a podsjetio je okupljene na teškoće na koje su nailazili tokom vijekova.

Sveštenik Hrama sv. Jovana Vladimira, protojerej stavrofor Slobodan Zeković najavio je za danas u 19 sati Svečanu litiju u čast sv. Jovana Vladimira.

Share.

Comments are closed.