Raičević primio bugarskog ambasadora: Pokrenut dijalog o bratimljenju Bara i Burgasa

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević primio je u prvu zvaničnu posjetu ambasadora Republike Bugarske u Crnoj Gori Stefana Dimitrova. Kako je rečeno, tokom sastanka razmatrani su različiti modaliteti saradnje između bugarskih gradova i Opštine Bar, a koji bi imali za cilj jačanje veza i realizaciju brojnih zajedničkih projekata.

“Predsjednik Raičević i ambasador Dimitrov pokrenuli su dijalog o bratimljenju Bara i Burgasa, univerzitetskog, industrijskog i turističkog centra,  koji je ujedno najveća luka na Crnom moru, što bi, između ostalog, doprinijelo razvoju ekonomskih aktivnosti, turizma i vinogradarstva kao oblasti od zajedničkog interesa. Oni su posebno afirmisali značaj iskustva koje Burgas ima u sferi implementacije projekata finansiranih od strane Evropske unije, kao jedan vid doprinosa nastojanjima Opštine Bar da na najefikasniji način iskoristi raspoložive fondove pretpristupne podrške.

Raičević je izrazio zadovoljstvo zbog pokretanja ove inicijative i istakao spremnost lokalne uprave da posvećeno radi na njenoj realizaciji i ostvarenju visokog stepena saradnje koja će rezultirati konkretnim benefitima za građane Bara i Burgasa.

Na sastanku je predstavljen snažan investicioni ciklus u Baru koji se ogleda u izgradnji ili rekonstrukciji turističkih kompleksa visoke kategorije kumulativne vrijednosti oko 200 miliona eura, a koji će generisati više od 1000 radnih mjesta.  Ocijenjeno je da je značajan dio aktivnosti lokalne uprave usmjeren i ka revitalizaciji kulturno – istorijskog nasljeđa  i njegovoj valorizaciji, što otvara brojne mogućnosti za saradnjom u toj oblasti s obzirom da je i grad Burgas prepoznat po kulturnom turizmu.​

Ambasador Dimitrov istakao je zadovoljstvo posjetom naglašavajući da je saradnja između bugarskih gradova i Opštine Bar od velikog značaja za jačanje lokalnih ekonomija, ali i sveukupnih odnosa dvije države”, navodi se su saopštenju iz barske lokalne uprave.

Share.

Comments are closed.