Šćepanović: Ovo je naš pokušaj da se pridružimo kulturnom svijetu koji je sada na internetu

Crna Gora danas obilježava 41 godinu od najgoreg zemljotresa koji je do sada pogodio našu zemlju. Na današnji dan, 1979. godine, potres od sedam stepeni Rihterove skale uništio je crnogorsko primorje i usmrtio 101 osobu. Barski Kulturni centar, povodom obilježavanja 41. godišnjice razornog zemljotresa, večeras od 20 sati priređuje on line projekciju dva dokumentarna filma i panel diskusiju. Tim povodom, gost Radio Bara bio je režiser, Milija Šćepanović, koordinator kulturno-umjetničkog programa. Sa njim je razgovarala Brankica Mandić.

RB: Specifična situacija u kojoj smo se našli zbog pojave opasnog virusa nije u potpunosti blokirala kulturna dešavanja. Vi u Kulturnom centru ste se potrudili da sadržaji posvećeni obilježavanju važnih datuma ipak stignu do konzumenata?

MŠ: Život pokušava da nađe tokove, tako ni kulturni tokovi ne smiju da se zaustave. U KC premišljali smo na koji način da se nosimo sa ovom pandemijom, odlučili smo se da krenemo stopama naših kolega u regionu, kulturnih institucija koje svoje programe polako sele na različite on-line platforme. Ovo večeras biti prvi naš pokušaj da se pridružimo kulturnom svijetu koji je sada na internetu.

RB: Šta je pripremljeno za večeras?

MŠ: Večeras će gledaoci moći da prisustvuju, uslovno da kažem, premijeri dva kratkometražna filma. Prvi je reportaža o Baru iz 1979. godine, to su ekskluzivni snimci koji su urađeni neposredno po završetku zemljotresa, riječ je o do sada neviđenim kadrovima. Drugi film je iz 1984. godine, pet godina poslije zemlljotresa, kada je krenula obnova grada Bara.

RB: Gdje će moći da se gledaju filmovi i nakon toga planirana panel diskusija?

MŠ: Filmove ćete moći da pratite na svim našim platformama – na sajtu Kulturnog centra, www.kulturnicentarbar.me, na You tube kanalu Kulturnog centra i na Facebook stranici Kulturnog centra. Paralelno, u 20 sati na sve tri platforme gledaoci će moći da se priključe i da prisustvuju. Filmove će, zajedno sa gledaocima, gledati i naši gosti koji će biti u svojim domovima. U pitanju su Miloš Šušter, Irina Dabović i vaš kolega Željko Milović, koji će, po završetku projekcija, komentarisati ono što su vidjeli, zajedno sa gledaocima. Oni su učesnici video-panela. Ovo je jedan pionirski poduhvat i za nas, pokušaćemo da sa četiri lokacije, u aktuelnom vremenu uvežemo četiri sagovornika, koji će moći da posmatraju ono što posmatraju i gledaoci i da na taj način komentarišu na našim platformama. Moderator je Radomir Petrić. On će voditi i gledaoce i učesnike panela kroz sam program. Mislim da ćemo omogućiti i pitanja gledalaca putem našega You tube kanala, tako da mogu da učestvuju u diskusiji, da postavljaju pitanja, jer vjerujem da ono što će vidjeti će biti vrlo interesantno za njih.

RB: Vaša preporuka bila bi da se večeras od 20 sati isprati program koji ste pripremili. Šta biste još poručili sugrađanima povodom aktuelne situacije u kojoj smo se našli?

MŠ: Cio svijet se priključio toj paroli #ostanidoma, neko je zove #ostanikodkuće, neko #stayhome, poenta je da svi ispoštujemo preporuke nadležnih institucija. Kultura je jedna od onih grana koja se može uspješno preseliti na Internet, ovih dana svi tome svjedočimo. Kulturni centar će nastaviti sa ovakvim projekcijama, a publika će ubuduće svake srijede moći da prisustvuje različitim programima.

Share.

Comments are closed.