Sinoć održano 46. opštinsko takmičenje recitatora

U prepunoj Sali Doma kulture, sinoć je održano 46. opštinsko takmičenje recitatora.

“Riječ je o tradicionalnoj  kulturnoj manifestaciji na kojoj učestvuju učenici barskih osnovnih i srednjih škola. Oni su nam, uz pomoć svojih mentora – učitelja, nastavnika i profesora, vrijedno i marljivo, koristeći svoj talenat i kreativni potencijal, tumačili čarobni svijet poezije”, saopštili su iz Kulturnog centra.

Da Barani njeguju, vole i cijene poeziju, govori nam i ovogodišnji broj učesnika opštinskog  takmičenja recitatora. Ukupno  je bilo 74 takmičara,  podijeljenih u tri grupe.

U prvoj i drugoj grupi bili su  učenici osnovnih škola. U kategoriji mlađeg uzrasta od prvog do petog razreda bilo je 40 učesnika, a u kategoriji srednjeg uzrasta, od šestog do devetog razreda, bilo ih je 24.

Učenici srednjih škola pripadaju kategoriji starijeg uzrasta i njih je ove godine bilo ukupno desetoro.

Nastupe takmičara ocjenjivao je stručni žiri: Dragiša Simović, predsjednik i članovi, Jovan Dabović i Vesna Vujošević. Vrednovanje nastupa vršilo se prema uobičajenim kriterijumima kao što su: izbor pjesme, dikcija, prirodnost, sugestivnost kazivanja.

Žiri je odlučio da je prvo mjesto u mlađoj kategoriji zavrijedila Mia Marotić, učenica II razreda OŠ “ Blažo Jokov Orlandić”. Drugo mjesto podijelile su Rialda Bošković, I razred OŠ “ Mrkojevići” i Dorina Kovalj, II razred OŠ “ Jugoslavija”. Treće mjesto dijelili su Ilija Bjelanović, učenik petog razreda OŠ “ Jugoslavija” i Petar Madžar, II razred OŠ “ Kekec”.

U srednoj kategoriji najbolje su bile Nikolina Martinović VI razred OŠ “ Meksiko” i Anđelija Đurković OŠ   “Anto Đedović”. Drugo mjesto dijele Anastasija Bjelanović ,VII razred OŠ “ Jugoslavija i  Nikolina Nreković OŠ “ Anto Đedović”, dok je treće mjesto pripalo Samri Tombarević, VII razred OŠ “ Mrkojevići” i  Herilu Perazić VIII, razred iste škole.

Specijalnu nagradu žiri je dodijelio OŠ “ Mrkojevići”

U kategoriji srednjih škola najbolja je bila Miljana Vlahović – Gimnazija “Niko Rolović”, dok su drugo mjesto dijelile Hana Peročević – Gimnazija “Niko Rolović” i Hristina Krgović – Srednja ekonomska škola. Treće mjesto zavrijedile su Anja Pavlović i Teodora Gašić, učenice Srednje ekonomske škole.

U pauzama, dok je žiri ocjenjivao takmičare, publika je bila u prilici da uživa u nastupima talentovanih mladih muzičara iz Škole za osnovno muzičko obrazovanje “Petar II Petrović Njegoš”, harmonikaša: Lazara Sekulića, Dženana Radovića,Vasilija Androvića,Orhana Đulamerovića, Adnana Krajinu,Vuka Ćulafića, Darisa Kaltaka, Jovana Živanovića i Elenu Živanović i gitarista: Danilla Fomenka, Amina Adrovića, Lazara Nikolića i Darisa Ramića.

Program, koji je trajao skoro pet sati vodila je višegodišnja prvakinja ovog takmičenja Radmila Škuletić, učenica gimnazije “ Niko Rolović”, koja je istakla da su brojna straživanja pokazala su da podsticanje učenja pjesama napamet nosi sa sobom brojne prednosti.

“Primjera radi, poezijom može da se podstakne intelektualni razvoj, unaprijedi sposobnost komunikacije, uvećaju kapaciteti za učenje i na divan način obogati naš život. Nadalje, poezija zbližava ljude različitih kultura, generacija i nacija, njeguje poštovanje različitosti i osjećaj jedinstva, što je ključno za stasavanje nove generacije mladih ljudi otvorenog uma i srca. O tome kakav značaj ima poezija govori nam i podatak da je UNESCO ustanovio 21. mart kao Svjetski dan poezije”, kazala je Škuletić.

Share.

Comments are closed.