Škuletić: Uprkos pandemiji Kulturni centar realizuje brojne projekte

“Uprkos specifičnoj situaciji uzrokovanoj epidemijom koronavirusa, Kulturni centar Bar je uspio da organizuje niz manifestacija i brojne projekte, uz puno poštovanje svih mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela. Koncept održavanja programa i manifestacija prilagođen je kako epidemiološkim, tako i finansijskim okolnostima”, kazala je gostujući u programu Radio Bara savjetnik za međunarodnu saradnju KC Darinka Škuletić.

Nažalost, tradicionalni Festival dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu “Susreti pod starom maslinom” ovog novembra neće biti održan, a termin je prolongiran za maj 2021. godine.

“Razlog je aktuelna epidemiološka situacija, zbog koje bi bilo nemoguće ispoštovati međunarodnu karakteristiku Festivala, ali i okupiti učesnike pod stablom Stare masline, večeri posvećenoj laureatu, izložbi likovnih radova i drugim sadržajima”, kazala je Škuletić. Tako, po prvi put od osnivanja, ove godine nije raspisan konkurs za najbolje literarne i likovne radove na temu stare masline, niti je biran laureat među omiljenim dječjim piscima.

“Za razliku od Susreta pod starma maslinom, Barski ljetopis je održan, iako je održavanje pomjereno za septembar. Trajanje festivala je bilo skraćeno i dominantno je bio usmjeren na crnogorske umjetnike, uz nekoliko gostujućih predstava. Dvadeset četiri planirana programa održavala su se svakodnevno, a satojali su se iz pozorišnih predstava, koncerata, književnih večeri, izložbi i filmova za djecu”, objasnila je.

U Kulturnom centru nedavno su realizovana i dva projekta u okviru obilježavanja Dana evropske baštine.

“Kandidovali smo dva projekta i za oba dobili podršku od Ministarstva kulture: ‘Učimo istoriju kroz priču’ i ‘Poetsko more i mostovi’. Prvi projekat je kratki film, a drugi poetsko veče koje smo organizovali u Dvorcu kralja Nikole.

Manifestacija Dani evropske baštine, koju je prihvatilo 50 zemalja potpisinica Evropske konvencije o kulturi, među kojima je i Crna Gora, tradicionalno se obilježava krajem septembra, bazirana je na organizovanju događaja na lokalnom i nacionalnom nivou, na istu temu u cijeloj Evropi. Ove godine, tema je: “Baština i obrazovanje“.

Učesnici programa pod nazivom ‘Poetsko more i mostovi’ bili su barski profesori, poznavaoci i ljubitelji poezije. Oni su govorili stihove pjesama najistaknutijih crnogorskih pjesnika na raznim jezicima. Poetsko veče održano je 2. oktobra i zbog ograničenog broja posjetilaca i poštovanja mjera NKT-a događaj se snimao i postavljen je na sajtu i you tube kanalu Kulturnog centra Bar”, kazala je Škuletić.

“Projekat ‘Učimo istoriju kroz priču’ je rađen po uzoru na sistem obrazovanja pojedinih evropskih država, koje sa upoznavanjem nacionalne istorije počinju još u predškolskom i ranom školskom uzrastu. Časovi istorije u tom uzrastu održavaju se posjetama istorijskog, arheološkog, etnografskog, tehničkog, vojnog, pomorskog, umjetničkog i dr. muzeja. Na taj način se, još u ranom uzrastu, formira nacionalna svijest svakog pojedinca u društvu.

Osim toga, još davno, osnivači naučnog mišljenja kao što su Platon i Aristotel, predlagali su da vaspitanje otpočne pričama i bajkama, a ne suvoparnim činjenicama. Ako djeci odmah ponudimo racionalni svijet, onda im njihov unutrašnji svijet, kojem je priča i bajka mnogo bliža, ostao dalek i tuđ, a ono što nam je daleko i tuđe često nas i plaši. Podstaknuti ovim razmišljanjima, osmislili smo projekat ‘Učimo istoriju kroz priču’, koji bi omogućio osnovcima, kako barskih osnovnih škola, tako i njihovim drugarima – posjetiocima Muzeja širom Crne Gore, da kroz zanimljive priče, bazirane na istorijskim činjenicama, upoznaju tradiciju i istoriju Crne Gore, a u isto vrijeme i ličnost, život i posebnost princeza Petrović. Kroz istraživanje i igru djeci je omogućen potpuno drugačiji pristup životu princeza, što omogućava sponu između sadašnjeg vremena i godina u kojima su princeze živjele”, kazala je Škuletić.

Škuletić je navela da je u pripremi i realizaciji projekta učestvovala glumica Vesna Vujošević Labović. Glavnu ulogu tumači darovita petnaestogodišnja Radmila Škuletić, dok je pokret i radnju, kao i momente fikcije zabilježio snimatelj Adnan Doa Alomerović.

Kulturni centar Bar trenutno realizuje sanaciju i rekonstrukciju velike sale Doma kulture, gdje je u toku ugradnja dekorativnih cugova i proširenje scene, zamjena sjedišta, tehnike i pozorišnih zavjesa.

“U toku je i restauracija i konzervacija otomanskog groblja i mesdžida (svratišta za putnike) u Starom gradu, a u planu je i rekonstrukcija Dvorca kralja Nikole.

“Muzeji su riznice blaga i od zaborava čuvaju izuzetna dostignuća civilizacija i najuspješnijih pojedinaca koji su zadužili čovječanstvo. Zato je podsticaj i njegovanje tih institucija od velijke važnosti”, smatra Škuletić.

“Naš Muzej je građen kao reprezentativni rezidencijalni objekat. Podignut je 1885. godine u duhu istorijskih stilova tog vremena po projektu Josipa Sladea. Od 1960. godine u zgradi Velikog dvorca smješten je Zavičajni muzej. Obnova Zavičajnog muzeja jedan je od najznačajnijih projekata za građane i budućnost Crne Gore, a njegovom obnovom šalje se signal da je kultura važna, da ćemo u nju više ulagati, jer je to najzdraviji osnov za dugoročni razvoj Crne Gore.

Projekat rekonstrukcije ovog objekta podržan je od strane Ministarstva kulture Crne Gore i odobrena su nam odredjena sredstva, ali nažalost, nedovoljna da otpočnemo sa radovima. Izrada rekonstruktivno-konzervatorskog projekta je skoro gotova. Tako da ovu priliku koristim da uputim apel na osnivača našeg preduzeća i opštinske strukture da pomognu aktivnosti u prikupljanju sredstava, kako bi radovi mogli da počnu”, zaključila je Škuletić.

Share.

Comments are closed.