Stranačka saopštenja, 11. jul – URA, SD, SDP, SNP, LP

URA: “Nikad nikome Srebrenica” i ratovi devedesetih

Suočavanje sa prošlošću, preuzimanje odgovornosti  i kažnjavanje odgovornih za zločine tokom rata iz devedesetih, jedini je put kojim se mogu iscijeliti bolne rane porodica žrtava i staviti tačka na taj mračan period istorije bivših jugoslovenskih republika, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA povodom obilježavanje dvadesetpetogodišnjice od stravičnog zločina u Srebrenici.

“Rat sobom nosi strašne i nezamislive zločine i predstavlja poligon u kojem se oni, zadojeni mržnjom, nažalost najbolje snalaze. Vjerujemo da je na ovim nesrećnim prostorima, istorijski trusnim i nestabilnim, nakon svega naučena vrijedna lekcija iz istorije koja je majka mudrosti. Lekcija da suživot nema alternativu i da niko ne može biti manje ili više vrijedan i ne može biti meta, bez obzira na to kako se zove, kojem se Bogu moli, kojoj naciji pripada”, navode iz URA.

Oni ističu i da upravo ta relativno bliska prošlost treba da nas opameti, otrijezni i racionalizuje kako bi ove prostore gradili kako su to učinili svi civilizovani narodi.

“Prekinimo spiralu nasilja i zločina i govore mržnje koji su svima nanijeli mnogo boli, koji su region doveli na ivicu bijede i očaja, sa koje godinama ne uspijevamo da se pomjerimo. Poruka koju je potrebno slati uvijek i na svakom mjestu je “Nikad nikome Srebrenica“. Ostaće zapisano ko je i gdje tada bio, šta je radio i čijim ciljevima je služio”, navodi se u saopštenju URA.

***

SD: Mugoša: Zapaljiva retorika vodi na stranputicu

Boris Mugoša, član predsjedništva Socijaldemokrata Crne Gore i poslanik, poručio je danas u obraćanju javnosti da Crna Gora ima perspektivu ako ima snažan srednji sloj: „Pristojan život u kome školujemo djecu i živimo od svog rada mora da bude pravilo, a ne izuzetak. Zato je neophodno stvoriti uslove da više stvaramo, ali i pravednije dijelimo, te ne dozvolimo da nas zapaljiva retorika odvede na stranputicu, mimo ovih važnih, životnih tema“, naglasio je.

“Jednake šanse za rad, te zaštita radnika i svih vrijednih ljudi – ne smiju da nam postanu fraza, već obaveza na koju će nas građani stalno podsjećati”, ističe Mugoša.

On je posebno govorio o važnosti fokusiranja na ekonomske teme. “Kako više da proizvodimo, da ravnomjernije razvijamo našu državu, da imamo veće plate i penzije, veću zaposlenost, bolju zdravstvenu zaštitu, kvaliteniju putnu infrastrukturu, razvijenije selo, nove socijalne servise, bolju perspektivu za mlade ljude su neka od pitanja koja zaslužuju mnogo veću pažnju”

“Građani su ti koji na dnevni red treba da stave ova pitanja i prate u kom pravcu ide retorika političara, te ne dozvole da ih zapaljive floskule odvedu na stranputicu i zamagle njihove sopstvene interese”.

Kako je zaključio Mugoša: “Mi smo, bez imalo pretjerivanja, servis građana, te tako treba i da se ponašamo”.

SD: Sjećanja na žrtve da budu brana novim zločinima

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Ivan Brajović, članovi Predsjedništva Marija Blagojević i Safet Korać i portparol partije Nikola Zirojević, obilježili su godišnjicu genocida u Srebrenici polaganjem vijenca na spomenik svim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

„Sa tugom se sjećamo mračnog vremena devedesetih godina, vremena rata, mržnje i ludila. Ljudski životi ne mogu da se predstave brojkama, jer za nas i jedan izgubljen život predstavlja neizmjeran gubitak. A takvih neizmjernih gubitaka je u građanskom ratu koji je zahvatio našu nekadašnju domovinu bilo previše. Zato imamo posebnu ljudsku obavezu da današnji dan obilježimo, pamtimo i da svojim djelima u sadašnjosti doprinosimo da se masakr poput onoga u Srebrenici nikad više nikome ne ponovi. Da nikad više, na ovim prostorima, majka ne pusti suzu za izgubljenim djetetom kao što su to činile mnoge majke Srebrenice, da nikad više žena ne isprati muža, dijete oca, na put bez povratka. 

Danas ovdje odajemo počast svim nevino stradalima u građanskom ratu koji je zahvatio bivšu Jugoslaviju, trudeći se da našim djelovanjem obezbijedimo da sjećanje na žrtve bude trajna brana mogućnosti da se tako nešto ikad više dogodi na ovim prostorima“, saopštili su predstavnici Socijaldemokrata.

***

SDP: Sjećanje na Srebrenicu

Danas se iznova i sa tugom podsjećamo genocida u Srebrenici koji je otpočeo na ovaj dan prije 25 godine i u kojem je stradalo preko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Na današnji dan je prije deceniju, upravo na inicijativu SDP-a, podržanu od strane građanskih partija u Skupštini Crne Gore, usvojena Deklaracija o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici i, indirektnom, ustanovljavanju dana sjećanja i na sve ostale civilne žrtve sukoba vođenih u tom periodu na prostorima bivše SFRJ. Ni danas, poslije četvrt vijeka, nema odgovornosti bilo koje vrste tadašnje vlasti koja je bila saveznik politike koja je dovela do genocida dok dio retrogradnih političkih stranaka i dalje negira sam genocid.

Ovi dani nas iznova podsjećaju na značaj očuvanja dobrih međuljudskih i međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori kao temeljnoj osnovici očuvanja mira i stabilnosti i u godinama u kojima je razorena naša bivša država. Samo građanska, multinacionlna i evropska Crna Gora može biti povoljan okvir za razvoj i napredak naše države. SDP će se, kao i uvijek od osnovanja prije tri decenije, snažno boriti da ovaj koncept u potpunosti zaživi u našoj državi.

Ovaj koncept se mora braniti i riječima i djelima, jer ne smijemo više ćutati na aktivne revizionističke politike i poruke o tome da su nalogodavci i izvršioci genocida za nekoga zločinci, a za nekoga – heroji. Nema “srednjeg puta” na kojem bi se, zarad neke lažne političke korektnosti, trebali naći kad je u pitanju najveći pojednačni zločin u Evropi poslije drugog svjetskog rata.

Kao što nijedno normalna, zdrava i demokratska evropska država ne traži “pomirenje” između antifašizma i fašizma, nego upravo antifašizam predstavlja temelj današnje moderne Evrope, a 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom je istovremeno i Dan Evrope.

Zbog toga tiha većina ne smije okretati pogled u stranu, niti se praviti da puzajući revizionizam i fašizam nije dobio svoje predstavnike na javnoj sceni Crne Gore. Sa nosiocima tih politika se moramo obračunati kao društvo, da ne bi sjutra došli u situaciju monoetničnih “istina” o dešavanjima u bližoj i daljoj prošlosti koje će sigurno voditi destabilizaciji Crne Gore.

SDP: Demokratsko društvo nemoguće bez ravnopravnog učešća žena u politici

Članica predsjedništva i međunarodna sekretarka Socijaldemokratske partije Crne Gore Jelena Mitrović bila je jedna od govornica na panelu »Žene u političkim partijama: iskustva BiH i regiona« koji je organizovan u sklopu Socijaldemokratske akademije rodne ravnopravnosti 2020.

“Uloga žene u politici neodvojiva je od njene uloge u društvu. Njen položaj u jednom društvu je preduslov za mjesto u politici ali i podsticaj za rađanje snažne ambicije za promjene. Svjedoci smo da je teškim vremenima potrebna odlučnost i hrabrost koja je svojstvena ženama i da su upravo one uvijek bile u prvim redovima na braniku demokratskih vrijednosti.

Socijaldemokratska partija Crne Gore prva je partija u Crnoj Gori koja je osnovala forum žena, prva partija koja je imala predizbornu listu sačinjenu na bazi pariteta muškaraca i žena i prva koja je imala ženu kandidatkinju za predsjednicu Crne Gore. U mnogo čemu je SDP bila politički pionir u Crnoj Gori, a posticaj političkog aktivizma žena jedan je od prvih takvih poduhvata. Najiskrenija je politika koja se sprovodi ponašanjem. Nažalost najzastupljenija je ona koja je svodi na prazne floskule. SDP će nastaviti sa svojom trodecenijskom politikom otvorenosti i podsticaja svakom aktivizmu koji za cilj ima uspostavljanje demokratskog društva i društva socijalne pravde koje je, svakako. Nemoguće bez ravnopravnog učešća žena u politici.” navela je Mitrović u izlaganju.

Socijaldemokratska akademija rodne ravnopravnosti održava se od 10-12.07.2020. godine na Jahorini u organizaciji Foruma lijeve inicijative i Fondacije Olof Palme. Panelistkinje su bile žene političarke iz regiona a za razliku od prethodnih godina učesnicama su se obratile putem video poziva.

***

SNP: Saopštenje za javnost Odbora SNP Glavnog grada Podgorica

Sinoć je održana sjednica Odbora SNP Glavnog grada Podgorica, kojoj su prisustvovali predsjednik SNP CG Vladimir Joković, potpredsjednici Dragan Ivanović, Dragoslav Šćekić i Danijela Đurović, sekretar IO GO SNP CG Dragan Vukić, šef medijskog centra SNP CG Vasilije Lalošević i član predsjedništva partije Miomir Vojinović. Sjednicom je predsjedavao Dragan Ivanović, potpredsjednik partije i predsjednik Odbora SNP Glavnog grada Podgorica.

Predsjednik SNP CG Vladimir Joković istakao je da je nakon jednog perioda lutanja rukovodstva i članstva partije nastupio period potpune stabilizacije, odnosno da se SNP vratila na svoj izvorni put.

Što se tiče pregovora opozicionih parlamentarnih partija koji su završeni neuspjehom, predsjednik Joković je rekao da se SNP sve vrijeme zalagala za jedinstveni nastup cjelokupne opozicije, ali da to nekim opozicionim subjektima ne odgovara.

Uprkos tome, SNP je spremna na dalje razgovore kako bi se postigao dogovor jer narod to od opozicije očekuje. U tom smislu, Joković je još jednom pozvao ostale opozicione partije, a posebno GP URA i Demokrate da skupe snagu i energiju i da učinimo još jedan napor u pravcu postizanja jedinstva opozicije, što je najbolji način za smjenu vlasti predvođene DPS-om.

Predsjednik SNP CG je ukazao da su litije Mitropolije crnogorsko-primorske oslobodile narod, a posebno omladinu koja je pokazala kako se bori za čast i dostojanstvo, te da Milo Đukanović apsolutno nije imao odgovor na ogromno narodno nezadovoljstvo koje je izazvalo usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Što se tiče aktuelne pandemije korona virusa, predsjednik Joković je kazao da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti produženo političko tijelo DPS-a, koje će ostati upamćeno po tome što je dalo podršku policiji za prebijanje građana Budve.

Ovom prilikom u Odbor SNP Glavnog grada Podgorica primljeni su novi, prvenstveno mladi članovi, čime je još jednom potvrđeno da SNP svakog dana jača, da bilježi stabilan trend rasta i da se radi o partiji u koju građani imaju povjerenja i u kojoj prepoznaju snagu koja daje jasan doprinos demokratizaciji i napretku države.

Za potpredsjednicu Odbora SNP Glavnog grada Podgorica izabrana je mr Marija Radinović.

***

LP: Odnos prema žrtvama Srebrenice odraz naše ljudskosti i zrelosti

Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, 11.jul, stalno nas podsjeća kako je malo potrebno da zlo trijumfuje i da u svakom vremenu traje borba protiv mržnje, agresije i nasilja, protiv bolesti nacionalizma i šovinizma koje stalno vrijebaju kao smrtonosni virus. Naša je dužnost zato, da i danas, sjećajući se pogroma tragično stradalog naroda, naših prijatelja i komšija, pošaljemo poruku mira, tolerancije, razuma i ljubavi prema svim ljudima bez obzira na sve razlike. Poruku koja nas opiminje, da se više nikada nikom ne ponovi.

Odnos prema žrtvama Srebrenice danas, odraz je naše ljudskosti i zrelosti za sjutra. To je pokazatelj spremnosti našeg društva, države ali i svakog pojedinca da se suoči sa traumama prošlosti, prigrli istinu i ljudski saosjeća sa porodicama žrtva koje će tek tada pronaći svoj mir. Oni čiji je jedini grijeh bio što su drugačije vjerovali ili se zvali zaslužili su da danas pognute glave stojimo pred njihovim sjenama sa dubokim pijetetom jer su do kraja vjerovali u ljudsku dobrotu, čast i čojstvo, pa je to danas i naša obaveza prema njima.

Share.

Comments are closed.