U susret Tjelovu koncert duhovne muzike na ostacima Ratačkog samostana

U susret jednom od najvećih katoličkih praznika Tjelovu, sinoć je na ostacima benediktinske Ratačke opatije pod geslom “Oživimo svetište Gospe Ratačke!” održan koncert duhovne muzike poznatog muzičara Stijepa Gleđa Markosa.

Ovom izuzetnom i neobičnom događaju koji je priredila Katolička župa Sv. Marije iz Sutomora, pored velikog broja vjernika, prisustvovali su Apostolski nuncij za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, msg. Francis Assisi Chullikatt, barski nadbiskup msg. Rrok Gjonlleshaj, hrvatski ambasador Veseljko Grubišić, direktor Direktorata za saradnju sa vjerskim zajednicama Ministarstva pravde Crne Gore Dragan Radović, dopredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Perić, nadbiskup u miru msg. Zef Gaši i biskup u miru msg. Ilija Janjić.

Prije samog početka koncerta, uvodnu riječ je imao nadbiskup barski Rrok Gjonlleshaj, kazavši da je ovo svetište veoma poznato i značajno, ne samo za katolike i katoličku crkvu, nego i za državu Crnu Goru.

„Svima je poznato kako se ovo mjesto tretiralo do sada, ali trebalo bi da tome dođe kraj, ako se zove i jeste svetište, onda se tako treba i mora voditi. Budimo svi odlučni da ga tako i doživljavamo, neka se ovdje slavi Bog, neka se ovdje propovijeda o časnom i poštenom životu, o blaženoj djevici Mariji, o ljubavi, miru, radosti… Neka se ovdje ljudi uče o svetom životu, svetosti. Ovo mjesto je bilo bitno kroz sve vjekove u prošlosti, neka tako bude i danas i sjutra. Isus je uvijek isti, juče, danas i uvijek, a mi smo dužni uvijek biti zahvalni bogu i uvijek slaviti boga i blaženu djevicu Mariju koja nas ovdje okuplja. Dao bog da se svi opamete i da se u svakom momentu i svakom prostoru slavi bog“, poručio je Gjonlleshaj, koji je govorio i o jednom od najvećih praznika – Tjelovu.

Apostolski nuncij za BiH i Crnu Goru, msg. Francis Assisi Chullikatt kazao je da im je želja da ožive ovo sveto mjesto gdje su živjeli Benediktinski opati.

„Naš zadatak je da upalimo svjetlo u svijetu i da na taj način propagiramo našu vjeru u Hrista. Potrudimo se danas da oživimo sjećanje na benediktinske opate koji su svojim prisustvom osvijetlili ovo mjesto. Oni danas nisu tu, ali među nama je prisutan njihov duh“, istakao je, između ostalog, Chullikatt.

O istoriji Ratačke opatije govorio je Vlado Marvučić. Okupljene je pozdravio i inicijator koncerta, upravitelj Ratačke opatije don Dejan Turza, a obnovljen je i stari zavjet – zvonjava zvonca koje su pomorci posvetili Ratačkoj opatiji. Njega je simbolično, u ime svih pomoraca predao Nikola Marvučić.

Moderatorka programa, Ana Čakalović predstavila je biografiju Stijepa Gleđa Markosa.

Pred sami suton, Markos je započeo koncert izvođenjem pjesme „Oče naš“ na aramejskom jeziku. Svojim čarobnim glasom oduševio je okupljene, koji su više od sat vremena uživali slušajući ga. Ređale su se pjesme „Marijo, o Marijo“, „Jeshua“, „Dotakni me Isuse“, psalmi 23 i 88, kao i autorska „Isus je štit“. Ipak, posebne ovacije Markos je dobio kada je otpjevao „Krist na žalu“, pjevala je i publika sa njim u glas, a potom je uslijedio i bis.

Poznati muzičar nije krio oduševljenje što je nastupao na ovom svetom mjestu.

„Počastvovan sam što sam uopšte, nakon 600 godina prvi, neko ko je pjevao ovdje, bila mi je čast i radost. Nisam znao, šta me čeka i kakav će zvuk biti, međutim, nešto se dogodilo, svi smo bili nekako povezani, kao jedno u duhu. Dogodila se jedna fuzija u kojoj sam cijele večeri uživao“, kazao je za Radio Bar i Bar Info Markos.

Kada je dobio poziv od don Dejana za nastup, odmah je pristao.

„Bio je to izazov za mene, kada mi je don Dejan poslao video na kojoj se vidi ova lokacija. Oduševio sam se, a i inače sam ljubitelj ovakvih lokacija, ambijenta, posebno ako je to bila prije crkva. Ovdje su se događale svete mise i siguran sam da ovo područje ima poseban blagoslov i veliku duhovnu težinu“, iskren je bio Markos.

U Crnoj Gori, kako ističe, ima puno prijatelja, dugo godina je nastupao na festivalima i osvajao nagrade.

„Ovdje sam kao da sam kući, toliko je lijep ambijent, a posebno ovaj razrušeni benediktinski samostan. On odiše nekom snagom duha koja je meni pomogla da pjevam i izvodim pjesme. Baš sam uživao, opet bih ovdje došao i ponovio sve“, zaključio je Markos.

Na kraju koncerta, uslijedilo je i posluženje koje su vrijedne domaćice Šušanja i Spiča pripremile.

Na istom mjestu, danas je služena Sveta misa povodom Tjelova, koju je predvodio Apostolski nuncij za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru msg Francis Assisi Chullikatt.

Nakon mise, nunciju je uručena slika Ratačkog samostana, a vrijednim domaćicama statue Majke Božije, kao zahvalnost za sve što rade za ovu župu.

Share.

Comments are closed.