U utorak izložba Marijete Sidovski

U Zavičajnom muzeju u Baru, u utorak , 20. septembra u 19h, biće otvorena izložba umjetničkih radova  “Za tebe ljubavi moja 2” Marijete Sidovski.

Novosadska umjetnica će se crnogorskoj javnosti predstaviti serijom kolažnih crteža, nastalim u poslednjih šest godina.

“Osobenost Marijetine umjetničke leksike očitava se u naizgled jednostavnom činu spajanja različitih medija i tehnika u transmitere svima nama bliskih, znanih poruka ljubavi. Umjetnica filigranskom preciznošću, minucioznom posvećenošću pohranjuje i gradacijski ‘slaže’ u svoj ‘intimni herbarijum’ rafinirano, potisnuto, neizrecivo, njoj značajno i vrijedno. Višeslojnost čitanja Marijetnong umjetničkog pisma penetrira u staroslovensku i vizantijsku kulturu, istodobno, i u kulturu Zapada”, zapisala je, između ostalog, u predgovoru kataloga dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti, koja će otvoriti izložbu, koja će biti u postavci do 10. oktobra.

Mr Marijeta Sidovski (1973) diplomirala je slikarstvo sa konzervacijom i restauracijom u Skoplju na Fakultetu likovnih umjetnosti, a potom magistrirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Studijski se usavršavala u Parizu, Bretanji, Njujorku, Firenci itd. Radila je u Muzeju savremene umetnosti u Skoplju do 2016. a od tada je radno angaživana u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Do sada je izlagala na preko 40-tak samostalnih i više desetina kolektivnih izložbi. Dobitnica je brojnih nagrada za slikarstvo, konzervaciju i restauraciju.

Share.

Comments are closed.