Uspješno spašavanje francuske jedrilice južno od Bara

U ranim jutarnjim časovima uspješno je okončana višečasovna akcija spašavanja francuske jedrilice “Đango”, koja je na 17 nautičkih milja od Bara ostala bez pogona.

“Pomorsko-operativni centar Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama je sinoć, u 21 sat i 30 minuta, primio poziv sa francuske jedrilice ‘Đango’, dužine 12 metara, na kojoj su se nalazila dva člana posade- belgijski i francuski državljani. Operateri Svetozar Bukelić i Milorad Krgović su uspostavili kontakt sa iscrpljenim i uznemirenim ljudima i potom koordinirali i navodili spasilačke čamce SAR-1 sa posadom Jasminom Kokovićem i Ekramom Zaganjorom, te SAR-3 na kome su bili Stevan Asović i Marko Čejović”, saopštio je za Radio Bar i Bar Info Žarko Lukšić, pomoćnik direktora UPSUL-a za sigurnost na moru.

On navodi da je u 23 sata i 30 minuta jedrilica uspješno uzeta u tegalj, nakon čega se uputila ka graničnom prelazu u luci Bar. O događaju je obaviješten SGP- regionalni centar Jug i Mornaričko operativni centar Mornarica Vojske Crne Gore.

“Uvid u VTMIS radaski sistem, pokazao je da je jedrilica pokušavala da dođe do luke Bar ali je, usljed kvara motora i slabog vjetra, ostala da pluta u teritorijalnom moru Crne Gore”, objasnio je Lukšić.

Dolaskom jedrilice u teglju u luku Bar, oko 2 sata i 30 minuta, akcija je uspješno završena.

Share.

Comments are closed.