VIDEO: Koncert hora Heruvimi u Dvorcu kralja Nikole

U sali Dvorca kralja Nikole večeras je nastupio, prvi put u Crnoj Gori, hor “Heruvimi” iz Skoplja koji izvodi  vizantijske i staroslovenske pjesme na osnovu originalnih tekstova, od kojih neki datiraju još od XII vijeka. Hor je na koncertu u Baru, premijerno, izveo i tri kompozicije posvećene dukljanskom knezu Vladimiru, nastale po tekstu akademika Sretena Perovića.

Hor “Heruvimi” nastao je 2013. godine na inicijativu prof. dr Jana Kodžobašije i prof. dr Mirjane Pavlovske, sa namjerom njegovanja vizantijskog i staroslovenskog pjevanja.

“Vizantija je na ovim prostorima, na neki način, svima pripadala i svuda ostavila svoje tragove. Pjevanje je bilo sastavni dio svake liturgije. Međutim, ne pjevaju svi narodi isto crkvenu muziku. Svako pronalazi svoj karakterističan izraz, kako u crkvenom, narodnom, tako i u bilo kojoj drugoj vrsti umjetničkog pjevanja”, kazao je u razgovoru za Radio Bar i Bar Info, prof. dr Jane Kodžobašija, koji je naglasio da ih publika svuda rado prihvata.

“Kada nas ljudi prvi put čuju, obično kažu da im naše pjevanje zvuči poznato.To je jednostavno tako, jer je ova muzika srodna narodnom pjevanju i odatle proizilazi princip srodnosti narodnog i crkvenog pjevanja”, ističe dr Kodžobašija.

Crnu Goru i Makedoniju veže milenijumski duga istorija, a hor “Heruvimi” prvi put je u Baru i Crnoj Gori, zahvaljujući inicijativi Matice crnogorske, koju su podržali Opština Bar, Kulturni centar, Turistička organizacija Bar i Ministarstvo kulture Makedonije.

“Ovaj koncert je dio kulturološke misije afirmacije vizantijskog pjevanja koje je njegovano u prethodnim vjekovima. Rukovodioci hora pronašli su preko 50 originalnih rukopisa, počev od XII vijeka, i na osnovu njih napravili svoj repertoar”, kazao je povjerenik Matice crnogorske u Republici Sjevernoj Makedoniji Miroljub Orlandić, koji je izrazio nadu da će sličan hor biti formiran i u Crnoj Gori.

Pjesme posvećene dukljanskom knezu Vladimiru, po tekstu akademika Sretena Perovića, premijerno izvedene u Baru, komponovao je prof dr Jane Kodžobašija. Jednu kompoziciju, hor “Heruvimi” posvetio je i mitropolitu Crnogorske pravoslavne crkve, Mihailu, koji je prisustvovao koncertu. Učesnike i goste koncerta, među kojima su bili i predsjednik SO Bar Mićo Orlandić i generalni sekretar Matice crnogorske Ivan Ivanović, pozdravio je predsjednik Matice crnogorske-ogranak Bar, mr Ivan Jovović.

“Iz naziva hora možemo pretpostaviti koji muzički žanr njeguje, s obzirom da heruvimi u hrišćanskoj teološkoj misli predstavljaju bića koja proslavljaju Boga. Gostovanje u Crnoj Gori, a posebno u Baru, ima   određenu simboliku. Ova manifestacija je još jedna potvrda kontinuiteta hiljadugodišnjih veza crnogorskog i makedonskog kulturnog prostora”, kazao je mr Jovović, koji je istakao da su brojne uspješne aktivnosti, kada je riječ o saradnji dva naroda, realizovane zahvaljujući pregalaštvu Miroljuba-Mira Orlandića, povjernika Matice crnogorske za Sjevernu Makedoniju, čiji je ukupni angažman, kako je kazao, bitna poveznica u unaprjeđenju savremenih crnogorsko-makedonskih odnosa.

U organizaciji Povjereništva Matice crnogorske u Sjevernoj Makedoniji, podsjetio je mr Ivan Jovović,  hor “Heruvimi” je nastupao  povodom hiljadugodišnjice smrti kneza Vladimira, zajedničkog svetitelja, u Makedonskoj akademiji nauka i umjetnosti, 2017. godine, kao i povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore, na Univerzitetu u Skoplju 2018. godine.

Share.

Comments are closed.