VIDEO: Manifestacija Ex albis ulivis u slavu mladog maslinovog ulja

U organizaciji Društva maslinara danas je u Starom gradu Baru održana peta manifestacija “Ex albis ulivis”, koja promoviše najkvalitetnije, mlado maslinovo ulje. Bila je to jedinstvena prilika u Crnoj Gori , kada su na štandovima izložena samo ulja vrhunskog kvaliteta. Organizatori na taj način žele da podstaknu barske maslinare da proizvode ulje isključivo od ubranih, zdravih plodova, po najsavremenijim metodama i preporukama stručnjaka.

“Stari Rimljani su još u prvom vijeku prije nove ere kategorisali maslinova ulja, a među pet vrsta, Olivum ex albis predstavljalo je ulje prve kategorije, što znači da je proizvedeno isključivo od ubranih, zelenih i zdravih plodova. Bilo je dostupno samo bogatim društvenim slojevima, a ulje pete kategorije, napravljeno od maslina sakupljenih sa zemlje, robovima”, kazao je na otvaranju manifestacije predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković, koji je istakao da se svijest maslinara iz dana u dan mijenja i da je barsko maslinovo ulje sve kvalitetnije.

“Mi vidimo šansu u proizvodnji maslinovog ulja vrhunskog kvaliteta – ulja u koja ćemo ugraditi priču o našoj tradiciji hiljadugodišnjih stabala maslina i maslinjaka. Naš cilj jeste da kvalitetom i posebnošću gradimo povjerenje kod potrošača i tako ostvarimo dobre cijene za maslinare , a potrošačima ponudimo siguran kvalitet. Ovom manifestacijom promovišemo i tvrdnju da je kvalitet u starom vinu i mladom ulju”, kazao je Alković.

Džematsko-vakufski odbor Islamske zajednice -Stari Bar, koji je jedan od najvećih posjednika maslinovih stabala  u Crnoj Gori, od početka podržava manifestaciju “Ex albis ulivis”.

“Ova godina nije bila posebno rodna, ali smo uspjeli da ranom berbom, branjem sa drveta i drugim preporukama stručnjaka i Društva maslinara, proizvedemo vrlo kvalitetno ulje”, kazao je Fahrudin Zaganjor, predsjednik Džematsko-vakufskog odbora, koji je pozvao sve proizvođače da im se pridruže i doprinesu stvaranju barskog brenda – maslinovog ulja od prepoznatljive sorte, barske žutice.

Na manifestaciji je prvi put učestvovala i “Stara čaršija”, ekskluzivni ugostiteljski objekat u Starom Baru. “Drago nam je što se ovdje organizuje ovakva manifestacija koja promoviše najkvalitetnije maslinovo ulje. To na još jedan način obogaćuje našu ponudu, a u prilici smo da turistima, kojih još uvijek ima u potsezoni, prezentiramo i ponudimo mlado, tek proizvedeno maslinovo ulje”, kazao je Vernes Zagora, marketing-menadžer u “Staroj čaršiji”.

Kao značajnu turističku i poljoprivrednu manifestaciju, u susret predstojećoj Maslinijadi, “Ex albis ulivis”, podržala je i Turistička organizacija Bar.

“Ova manifestacija promoviše ono najbolje što imamo, kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima naše opštine. Turizam i poljoprivreda su komplementarne djelatnosti, a svjetski trendovi su takvi da savremeni turista više ne preferira samo pasivan odmor na plaži, već želi da proba autentične proizvode mjesta u koje dolazi i obiđe njegove znamenitosti”, istakao je direktor TO Bar mr Emil Kukalj. 

Društvo maslinara Bar je prvo u Crnoj Gori pokrenulo inicijativu za zaštitu oznake porijekla barskog maslinovog ulja, koja će, kako je istakao Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara, zahvaljujući podršci Ministarstva poljoprivrede i Opštine Bar, uspješno biti dovedena do kraja. Takođe, veliki doprinos razvoju maslinarstva u Baru, ali i Crnoj Gori, daće i “Kuća maslina”, čija bi izgradnja uskoro trebalo da počne.

Uz lijepo oktobarsko vrijeme, druženje i pjesmu klape KUD “Jedinstvo”, kao i stihove Rajka Joličića, protekla je peta manifestacija “Ex albis ulivis”, a posjetioci su uživali i u specijalitetima barske kužine, kolačima poslastičarnice “Karađuzović” i soku od šipka iz Mrkojevića.  

Share.

Comments are closed.