Video: Ministar Bošković u radnoj posjeti Mornarici u Baru

“Nastojaćemo da Mornaricu Vojske Crne Gore dovedemo na nivo koji priliči jednoj maloj državi, veličinom i resursima, a i Vojsci, s obzirom na potpuno novi okvir i koncept određen, prije svega, članstvom  naše države u NATO-u i činjenicom pripadnosti Jadranskom moru, koje je sada u potpunosti  okruženo  državama članicama ove vojne alijanse”, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković, koji je danas bio u redovnoj radnoj posjeti sjedištu Mornarice u Baru, gdje je razgovarao  sa komandantom Veskom Tomanovićem, komandirima i  sa predsjednikom Opštine, Dušanom Raičevićem.

Nakon Danilovgrada, Pljevalja i Nikšića, najavljeno je rješavanje stambene problematike zaposlenih u Vojsci i u našem gradu, već u drugoj polovini ove godine.

“U narednom periodu razvićemo strategiju kako se suočiti sa izazovima koji se, prije svega, tiču naslijeđenih efektiva iz bivših država. One, ne samo da predstavljaju izazov s aspekta valorizovanja potencijala, već i rizik zbog starosti brodova, što može uticati na bezbjednost i ekologiju u vodenom pojasu koji pripada Crnoj Gori”, istakao je ministar Bošković, koji je za naše medije kazao da je razgovarano i o mogućnostima generisanja svih snaga i potencijala koje Crna Gora ima kada je u pitanju Jadransko more, poput Lučke kapetanije, Uprave pomorske sigurnosti, Granične policije…

“Zajedničko sagledavanje problematike je nužno kako bi cjelokupan sistem bio što efikasniji i moderniji i kako bi mogao da odgovori na izazove u našem dijelu Jadranskog mora”, poručio je ministar.

Sagovornici su aktuelizovali i važne teme od prije dvije godine koje se tiču premještanja komande Mornarice i izgradnje stambenog objekta za potrebe zaposlenih u Vojsci.

“Naš plan je da komanda bude preseljena u kasarnu ‘Pero Ćetković’. U akvatorijumu Luke Bar, koji je opredijeljen za potrebe Mornarice, neophodno je omogućiti nesmetan boravak, korišćenje potencijala i blagovremenu reakciju u slučaju incidentnih situacija. Kako je veliki broj pripadnika Vojske usmjeren na Bar, a familije su im raštrkane po primorju, logično je da i onima koji su stambeno zbrinuti u drugim crnogorskim gradovima omogućimo da život i rad ostvaruju ovdje.To bi dovelo do znatno bolje radne efikasnosti”, smatra ministar Bošković, koji je objasnio da je za to najprihvatljivija lokacija bila u naselju Popovići, ali da je restitucija usporila realizaciju, pa je sa predsjednikom Opštine, Dušanom Raičevićem, razgovarano o alternativnim mogućnostima.

“Izvjesno je da ćemo u drugoj polovini godine početi sa rješavanjem stambenog pitanja naših zaposlenih i u ovoj opštini”, najavio je Bošković, iskazujući zahvalnost predsjedniku Dušanu Raičeviću, na, kako je kazao, kvalitetnoj i dobroj saradnji lokalne uprave i Vojske.

Zadovoljstvo učinkom sastanka i dobrom saradnjom sa Ministarstvom odbrane, izrazio je i prvi čovjek Opštine.

“Današnji susret je bio prilika da se upoznamo sa stepenom realizacije zaključaka i aktivnosti  pokrenutih  septembra 2018. godine. Lokalna uprava daje punu podršku kada je riječ o valorizaciji objekata i zemljišta na području barske opštine. Smatramo da zajedničkim djelovanjem možemo da idemo u pravcu rješavanja  životnog pitanja pripadnika Vojske, stvarajući pravne pretpostavke za početak gradnje stambenog objekta što prije”, kazao je Raičević.

Ministar odbrane Predrag Bošković, predstavnici Mornarice i predsjednik Opštine, Dušan Raičević, obišli su zemljišne nepokretnosti koje su u vlasništvu Vojske i koje bi mogle da budu stavljene u funkciju, kao i moguće alternativne lokacije na području Bara.

Share.

Comments are closed.