VIDEO: Na Zimskoj sceni Ljetopisa promovisana knjiga Momčila Zekovića Zeka

Na Zimskoj sceni Barskog ljetopisa sinoć je promovisana knjiga Momčila Zekovića Zeka “Muško-ženske puzle-Knjiga o njoj”, koja je, u stvari, moderno napisan roman o ljubavi, kroz istraživanje sopstvenog bića.

Zeković je do sada objavio knjigu kratkih priča “Gravitacija istine”, roman “Zaliveni fikus” i knjigu poezije “Džep sa tajnama”. Kao jedan od osnivača, član i autor grupe “Perper”, objavio je i više knjiga pop-rok poezije, kao i muzičkih autorskih djela, među kojima se posebno ističu: “Sa gomile velikih oblaka”, “Bludni snovi”, “Perper”, “Uživo iz CNP-a”, “Iz dana u dan”, “Tragovi” i “Do kraja uzdaha”.

“Nova knjiga Momčila Zekovića na fantastičan i vrlo jednostavan način prikazuje sukob svijesti i podsvijesti, duhovnog i tjelesnog, pojedinca i društva, a sve zarad spoznaje ko smo i koja nam je svrha života. Ona razotkriva frustracije, neuroze, komplekse i  psihoze, na primjeru ispovijedne literature”, ocjena je kritike, a autor ističe da je roman “Muško-ženske puzle-Knjiga o njoj”, brutalno istinita priča o ljubavi.

“Brutalnost živimo svaki dan, ljubavi-velike i male , su prepune brutalnosti koje nas opominju da bi trebalo da budemo  kvalitetniji  i da i osobe koje žive sa nama moraju da daju svoj doprinos da to bude tako”, kazao je za Radio Bar i Bar Info, popularni Zeko i istakao da je o ljubavi govorio na drugačiji način, nego što se to očekivalo od njega.

“Vjerovatno su me na to isprovocirali loši momenti u ljubavi, koji su tražili svoje čistilište, kao i jedna kvalitetna odluka da promijeniš sebe, jer skloni smo da, posebno u ovom brzom, dinamičniom životu,  često pravimo greške i gluposti. Postavio sam i razna pitanja u knjizi, kako putem karti, tako i mojih ironično-sarkastičnih repovanja kojima provociram podizanje magle iznad ovih prostranstava, koje držimo zatvorenim i koji definitivno ne mogu biti sloboda”, pojasnio je Zeković.

Promocija njegove knjige protekla je u razgovoru sa publikom, koju je na početku pozdravio sa maskom na licu, uz opasku da je književno veče “after party”, aludirajući na litije četvrtkom i surovu stvarnost koja je obilježila 27. februar.

“To je moj noćašnji, skromni doprinos kritici društvene zbilje, jer ne trebamo da budemo učaureni u stereotipe,već da svi mi koji se bavimo nekim javnim poslom, publici koja nas voli i prati, ukažemo na greške i propuste koje pravimo. Tom maskom sam želio da poručim da smo okruženi sa puno virusa, mnogo gorih i crnjih od koronavirusa. Na današnji dan dogodio se jedan od najtragičnijih događaja – ‘Voz Štrpci’, uvijek se morammo sjećati i ne zaboravljati 27. februar, danas se dogodila i pucnjava na Cetinju u kojoj je povrijeđen nedužan mlad čovjek, naša djeca izložena su mnogim lošim stvarima i opasnostima, postali smo loši roditelji… Moramo da pobjegnemo od nekulture u svakom smislu”, objašnjava Momčilo Zeković Zeko.

Nakon samostalnog muzičko-poetskog projekta “Džep sa tajnama”, koji je bio nominovan za Trinaestojulsku nagradu i 300 objavljenih  pop-rok kompozicija  za domaće i regionalne zvijezde, Zeko je najavio i nove muzičke poduhvate – numere različitih stilova, koje uvježbava sa orkestrom koji izvodi pjesme i na CD-u “Džep sa tajnama”. Muzika je za njega , kako ističe, terapija, a najavio je i niz koncerata tokom ljeta.

Na promociji u Gradskoj knjižari u Baru, publika je vidjela i dokumentarni film autora Milutina Obradovića, slikara iz Bijelog Polja, inspirisanog novim Zekovićevim romanom, kao i njegov muzički spot, u “Bubulj” produkciji.

Share.

Comments are closed.