VIDEO – Nikitović: Kada bih bio u mogućnosti, sagradio bih i opremio novu Bolnicu u Baru

Interno odjeljenje Opšte bolnice Bar od danas raspolaže sa 40 novih bolničkih kreveta. Vrijedna donacija dar je uspješnog privrednika, osvjedočenog humaniste, vlasnika kompanije „Hemosan“, Zorana Nikitovića.

„Prošle godine smo, prema mojoj, želji moje porodice i zaposlenih u barskoj Bolnici, investirali značajna sredstva u opremanje ove zdravstvene ustanove. Nastavili smo i ove godine. Nadamo se da će do juna stići još 40 kreveta, čime bismo, u tom dijelu, opremili kompletno Interno odjeljenje. Ukoliko bismo bili u prilici, realizovali bi i druge donacije koje su u ovom momentu za Bolnicu najpotrebnije. Na ovu zdravstvenu ustanovu se svi oslanjamo. To nam je dodatno postalo jasno u vremenu pandemije“, smatra Nikitović, koji procjenjuje da se „po humanosti, ništa ne može mjeriti sa dobrovoljnim davanjem krvi i investicijama u zdravstveni sistem“.

U ovom momentu, prema njegovom mišljenju, država ne može da isprati potrebe u oblasti zdravstva, ali je srećna okolnost što pojedinci iz svijeta biznisa iskazuju veliko interesovanje i volju da podrže zdravstveni sistem i institucije.

„Opština, privrednici i društveni djelatnici bi mogli da organizuju donatorsko veče sa ciljem prikupljanja značajnih sredstava, kako bi bolnici i ljekarima ove ustanove, koji uživaju ugled i povjerenje i van državnih okvira, omogućili pristojan rad“, poručio je Nikitović.

Generalna direktorica Direktorata za javno zdravlje, dr Ivana Živković izrazila je zadovoljstvo što je sa kolegom Stevanom Đurišićem prisustvovala isporuci donacije, koju je okarakterisala kao „divan, humani gest velikog prijatelja crnogorskog zdravstvenog sistema, Zorana Nikitovića“.

„Ministarstvo zdravlja ulaže u, višedecenijskom nebrigom, oronuli zdravstveni sistem. Veoma sam zadovoljna što imamo odgovorne pojedince koji prepoznaju našu brigu i pomažu nam u naporima da ga modernizujemo. Željela bih da se u ime Ministarstva, građana i krajnjih korisnika zahvalim humanim ljudima na donaciji vrijednoj preko 30.000 eura u zajedničkom nastojanju da zdravstveni sistem i kvalitet zdravstvene zaštite ‘podignemo na noge’ kako bi bio što dostupniji korisnicima“, poručila je dr Živković.

Velikodušna je i važna donacija našeg prijatelja i sugrađanina Zorana Nikitovića za potrebe Internog odjeljenja, ne skrivajući emocije, istakao je direktor Opšte bolnice Bar, dr Igor Karišik.

„Zoran je humanista, istaknuti privrednik, čovjek koji razumije potrebe svih građana Crne Gore. Ovo je prilika da mu izrazimo veliku zahvalnost. Nije prvi put da donira našoj bolnici, odnosno pacijentima. Prošle godine smo, zahvaljujući ‘Hemosanu’ opremili odjeljenje hemodijalize sa osam novih kreveta, televizorima, dva EKG aparata, dva kardio-tokografa, dva transportna inkubatora, tri defibrilatora…“, podsjetio je direktor Opšte bolnice Bar, dr Igor Karišik.

Veliku zahvalnost Zoranu Nikitoviću i kompaniji „Hemosan“ u ime zaposlenih na odjeljenju i svih korisnika, izrazio je i načelnik Internog odjeljenja, internista kardiolog Mirko Šaranović. Na pitanje šta je još potrebno da bi ovo odjeljenje pratilo savremene standarde, dr Šaranović je decidan da barska Bolnica održava korak sa modernim tokovima i odolijeva tom izazovu.

„Kada je kardiologija u pitanju, praktično smo zaokružili sve neinvanzivne metode – radimo ultrazvuk, ergometriju, holtere… Nakon stavljanja u funkciju novog skenera, radićemo i neinvanzivnu koronagrafiju, a imamo i dobro razvijenu Službu hemodijalize koju vodi dr Miodrag Stanković. Plan je da se napravi i Intezivna njega koja će obuhvatati intenzivnu metaboličku njegu i intenzivnu njegu neuroloških pacijenata“, najavljuje dr Šaranović, koji je izrazio uvjerenje da će uz podršku odgovornih pojedinaca i kompanija zdravstveni sistem Bara i ubuduće pratiti evropske standarde.

Share.

Comments are closed.