VIDEO: Promovisana nova knjiga neumornog Vlada Lukšića

Na manifestaciji koju organizuje  NVO “Novo i ljepše Sutomore” – Kulturni kalendar Sutomora 2019. sinoć je u restoranu “Izvor” promovisana nova knjiga Vladimira Lukšića “Rasuti đerdan spičanski – Miljevci i Zankovići”, koja govori o prošlosti Spiča, istoriji, tradiciji i kulturi, sa posebnim osvrtom na dva spičanska sela.

Na promociji su govorili profesori Antonije Zgradić i Dejan Paladin, te mr Ivan Jovović i predsjednica NVO “Novo i ljepše Sutomore” Slobodanka Hrvatin, a brojnu publiku pozdravio je domaćin Aleksandar Aco Petrović, čija je porodica i ovoga puta toplo dočekala goste, sa bogatom trpezom i odlično pripremljenim specijalitetima spičanskog kraja.

Promocija knjige “Rasuti đerdan spičanski – Miljevci i Zankovići” Vladimira Lukšića bilo je posebno veče na “Kulturnom kalendaru Sutomora”, jer je ovaj neumorni osamdesetogodišnjak, intelektualac i ugledni Spičanin, osim što je sa nekoliko knjiga i sveukupnim ljudskim i profesionalnim angažmanom dao poseban pečat kraju iz kojeg potiče, ali i Baru, od početka angažovan u projektima NVO “Novo i ljepše Sutomore” na valorizaciji bogate materijalne i duhovne baštine Spiča. O svom zavičaju do sada je objavio četiri knjige: “Prosvjetna i kulturna misao u Spiču 1880-2005”, “Svadbeni običaj u Spiču”, “Selo Brca – Otisci života i narodnog govora” i “Župa Brca 1856-2016”. Nova donosi nove priče o njegovom nasljeđu. Autor je obilazio brojne lokalitete i posjetio spičanske starosjedilačke porodice, zavirivao u škrinje, šifonjere, valiže, panjege, polumbariće…

“Sakupljao sam istorijske izvore, a najviše iz crkvenih arhiva, obilazio Zankoviće i Miljevce i dvije trećine knjige se odnose na ova dva sela, a treći na cijeli Spič, sa odjeljkom ‘Iz svih krajeva Spiča’ i dotiče se i Šušanja i Zubaca. Knjiga donosi svjedočanstva kako se tada živjelo, radilo, što su mještani proizvodili, trgovali u Carigradu, kao i brojne dogodovštine i životne priče pojedinih porodica i pojedinaca”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Vladimir Lukšić, koji je ispričao i priču o lijepoj Spičanki Anđuši Perić.

Vladimir Lukšić

“Ona je živjela u komšiluku jednog paše i zapala je za oko, svojom stasitošću i ljepotom, pašinici Fatimi koja je željela, pošto-poto, da je uda za svog sina, čak su pokušali i da je otmu. Nijesu uspjeli, a Anđuša se ubrzo udala za sina Petra Zankovića – Ivana, koji je osnovao ‘Lloyd’ u Sutomoru, poštu i drugo. Kada je pašinica čula da se udaje, prije odlaska, kupila joj je kompletnu nošnju, đerdan, narukvicu, sat i lanac dug metar i po, čime je pokazala svoju velikodušnost i shvatila da sudbina nije bila da se uda za njenog sina. Puno je takvih i  sličnih priča i nadam se da će se dopasti čitaocima”, ističe Vladimir Lukšić, i dodao: “profesor Antonije Zgradić, obrazovani, mudri i čestiti, puno mi je pomogao svojim znanjem, a tokom rada na knjizi, poklonio mi svoje srce i dušu”.

Na večeri je Zgradić naglasio da je nova Lukšićeva knjiga duhovni dobitak za Spič i Bar.

“Vladova knjiga potvrđuje mišljenje da je svaki zavičaj prostor u kojem se čovjek osjeća najbolje i za koji je vezan pupčanom vrpcom lokalpatriotske ljubavi, zahvaljujući kojoj može plodno da stvara na radost šire zajednice. Rasuti đerdan je jednostavna, prigodna knjiga, pisana pitkim i malo zanesenjačkim stilom koja budi otmjenu sjetu prilikom čitanja”, kazao je, između ostalog, profesor Antonije Zgradić.

“O bogatoj istoriji Spiča, ako se izuzmu istraživanja i studije o Opatiji Svete Marije Ratačke, nedovoljno je pisano. Tim prije je knjiga Vladimira Lukšića veoma dragocjena, jer je on, poslije prote Rada Novakovića, drugi autor koji kao centralnu temu koristi Spič i njegove stanovnike. Vlado Lukšić je njegov neumorni istraživač”, istakao je profesor Dejan Paladin.

Iličković poklanja sliku Lukšiću

Mr Ivan Jovović je naglasio da novu knjigu Vladimira Lukšića možemo posmatrati kao njegovu kontinuiranu intelektualnu djelatnost, jer je uključen u gotovo sve kulturne manifestacije vezane za Spič, a deceniju i po posvetio je istraživanju duhovne i materijalne zaostavštine tog kraja.

“Želim da apostrofiram samo neke od bitnih segmenata knjige, poput izvoda iz korespondencije Petra Obradovića sa crnogorskim knjazom Danilom Petrovićem Njegošom, na što je prvi ukazao prof. dr Živko Andrijašević, ali i na dva pravna akta koja su takođe bila nepoznata, a nastala su prije 220 godina, na osnovu kojih se mogu sagledati obrisi socijalnog života u ondašnjem Spiču. Isto tako, na stranicama ove knjige mogu se pronaći prepisi akata iz 1879. godine, dakle, prije 140 godina, kada je Knjaževina Crna Gora morala predati Spič moćnoj Habzburškoj carevini, iako je crnogorska vojska, uz pomoć Spičana, oslobodila ovaj kraj od Osmanlija. Ovi akti zorno pokazuju kako je postupak primopredaje Spiča dostojanstveno obavljen držanjem političkih predstavnika Crne Gore i Austrougarske, na kojem može pozavidjeti i savremeno međunarodno pravo. Takođe, predstavljen je i spisak poginulih Spičana od sredine XVIII do druge polovine XIX vijeka, koji je pred kraj XIX vijeka sačinio Krsto Hrvatin, a koji je svjedočanstvo o viševjekovnoj izloženosti Spiča međuplemenskoj pljački i hajdučiji, odnosno tzv. ratnoj ekonomiji”, kazao je, između ostalog, u stručnom i analitičkom osvrtu na knjigu mr Ivan Jovović.

On je na večeri najavio i rekonstrukciju crkve Svetog Marka na Glavici, sagrađene 1852. godine , za vrijeme barskog nadbiskupa Carla Pootena, koja je svojevrsni kuriozitet, jer je prvi novosagrađeni sakralni objekat katoličke crkve za gotovo tri vijeka osmanske uprave nad Barom.

“Oko te crkve su Spičani imali svoja groblja i taj topos, to jeste zidine kapele Svetog Marka, Spičani i župa Sutomore, nikada nijesu zaboravili. Zato je prilika da se, ne samo riječju, nego i djelom, prisjetimo naših predaka i predamo obnovljnu bogomolju u zavjet budućim gneracijama”, istakao je Jovović.

“Od 2015. godine, od kada je NVO Novo i ljepše Sutomore pokrenula, ne samo manifestaciju ‘Kulturni kalendar’ koja je oživjela kulturni život spičanskog kraja, već i niz drugih projekata na valorizaciji kulturno-istorijskih spomenika, poput tvrđave Tabija, Vladimir Lukšić je učesnik, konsultant i glavni podržvalac tih napora”, kazala je predsjednica te NVO Slobodanka Hrvatin. “Zato je ovo”, dodala je, “posebno veče na Kulturnom kalendaru i za nas posebna čast i ponos što možemo da predstavimo knjigu divnog entuzijaste, na kojoj je vrijedno radio dvije godine”.

Ona se zahvalila na podršci aktivnostima te NVO i uručila simbolične poklone Mariji Petrović, Anici Tomović i Vesni Šoškić, direktorki Radio Bara, a poznati barski slikar masline i maslinovog stabla Vladimir Iličković poklonio je autoru knjige Vladu Lukšiću svoj rad.

Voditeljka književne večeri, Tijana Vukčević, čitala je fragmente iz knjige, a na klaviru je svirala profesorica Ana Vukazić.

Share.

Comments are closed.