VIDEO: Promovisana zbirka pjesama Igora Remsa Ulje od oleandra

U starobarskoj “Kaldrmi” proteklog vikenda promovisana je četrnaesta zbirka pjesama Igora Remsa “Ulje od oleandra” ili “Barski nokturno”. U sedam ciklusa, pjesnik je na lirski i izrazito poetičan način zabilježio mnoge barske toponime i njegov mediteranski duh.

Za predstavljanje knjige izabran je autentični ambijent Starog Bara.

Promocija nove zbirke pjesama Igora Remsa, koji živi na relaciji Bar- Keln, bilo je još jedno pravo „barsko“ veče. Obojili su ga takvim stihovi pjesnika ovjenčanog brojnim nagradama, ali i duh, ambijent Starog grada, i ljudi koji su učestvovali na večeri ili sjedeli u publici.

“Barski nokturno” Igora Remsa stopio se sa tišinom vjekova starobarske tvrđave i kaldrmom stare čaršije.

„Ovo je za mene najživopsnija promocija do sada“, kazao je pjesnik, koji se zahvalio školskom drugu Dinu Bećoviću, domaćinu večeri i privredniku Radomiru Novakoviću Cakanu, koji je podržao štampanje knjige.

„Priča o Igoru Remsu nije samo priča o veoma afirmisanom pjesniku, ovjenčanom brojnim nagradama, niti o talentovanom slikaru, to je i priča o Baru nekad i sad, o barskoj Gimnaziji, o mističnom naselju Prvoborac, o neobičnom mladiću, koji se klonio stereotipa i bježao od palanačkog duha u svijet, tako različit od onog u kojem smo zajedno disali i koračali u ono što se i tada zvalo svijetla budućnost“, kazao je novinar i pisac Milan Vujović, koji je istakao da se Rems u ovoj zbirci najviše bavio Barom, i „u svom stilu ovjekovječio mnoge barske toponime. Ne znam da je iko prije njega to poetičnije učinio”, smatra Vujović.

„Inficiran ljepotom grada koji se preselio u misao o njemu, Rems cijeli jedan svijet, odnosno sliku o njemu, nosi u sebi kao mjeru stvari i mjeru stiha, jer Igor je glasnik privida, inficiran virusom nepreležanog djetinjstva svijeta, koje se drugačije zove Mediteran. ‘Ulje od oleandra’ kao da otkriva tajni kod Mediterana i pjesnika“, kazao je dr Milun Lutovac, koji je izrazio zadovoljstvo što je knjiga predstavljena u autentičnom ambijentu, ugostiteljskom objektu „Kaldrma“ u Starom Baru.

„Ovaj ambijent pomalo liči na poeziju koju piše Igor Rems. Ovo jeste izazov i pokušaj da se u poeziju, na neki način, uključi svakodnevica, a to joj i pripada- ona je uvijek bila dio žubora i žamora života. Kada sam gostovao u noćnom programu radija u Frankfurtu na Majni, u jednoj muzičkoj pauzi, pitali su me za Igora Remsa. Tada sam shvatio smisao skrivenog značenja zagonetnog stiha ovog pjesnika i njegove velike ‘skitije’“, kazao je dr Lutovac.

Sjajnom govorenju stihova Milana Vujovića, priključio se i autor, koji je publici u ovoj lijepoj “starobarskoj noći”, pročitao po jednu pjesmu iz sedam ciklusa knjige: „Linijom pijeska“, „Ulje od oleandra“, „Jovan Vladimir“, „Osmjehom otkrivaš Hod“, „Berači tišine“, „Crna slovenska Ambra“ i „Slutno polje“.

Share.

Comments are closed.