VIDEO: Sanjaj balerina u novom ruhu

Nikšićki kantautor Dragan Knežević ovih dana objavio je CD „Osamdesete“ koji otvara obradom pjesme „Sanjaj, balerina“. Ova numera je u originalu objavljena na drugom albumu barskog benda „Akademia“.

Na Kneževićevom CD-u je devet pjesama. Neke su autorske, a neke pjesme njegovih prijatelja koje su mu se dopale, a koje je odlučio da prezentuje na svoj način.

„Sanjaj balerina“ je prije nekoliko dana dobila i svoju ekranizaciju. U originalu, ovo je bila kompozicija za koju je tekst i muziku pisao novinar i publicista Željko Milović, a još davne 1988. izvodio ju je „The Acropolyss Band“ , da bi je na svoj album, više od dvije decenije kasnije, uvrstila „Akademia“. Koautor muzike i aranžer te verzije je Božidar Božo Gagović. Knežević je, kako kaže, „sasvim slučajno čuo na youtubeu tu verziju“, nakon što je, poslije gotovo 30 godina pauze, ponovo uplovio u muzičke vode.

„Skamenio sam se kad sam je prvi put čuo i zaljubio u nju. Bilo je 11 uveče kad sam zvao Željka i rekao mu da mora da mi da dozvolu da je snimim“, priča Knežević za Radio Bar i Bar info.

Nedugo potom, nastala je i nova verzija pjesme. Aranžman je uradio Dimitrije Mićo Maksić. Prateći vokal otpjevao je Andrej Vasiljević, a izrada spota povjerena je „Dream studiju“ na čelu sa Željkom Milićem.

Dragan Knežević je u Bar često dolazio, a sredinom osamdesetih bio neizostavni dio barske muzičke scene.

„Ja sam polubaranin. Moja majka je rođena Baranka, od Miranovića. Od malena sam dolazio u Bar, a osamdesetih ponajviše. Sjećam se sjajnog perioda druženja i svirki u grupi ‘Carlo V’ i sa momcima sa Ahmetovog brijega. Osamdesete godine su, barem kod mene, ostavile najljepši utisak, jer su bile nekako bezbrižne. Studirali smo, svirali, zaljubljivali se, pisali pjesme o svemu tome. Vrijeme smo proveli u lijepom ambijentu“, prisjeća se Knežević.

Pored rada na pjesmama koje su se našle na njegovom albumu, prikupio je i poeziju koju je pisao tih, za njega posebnih, osamdesetih. Na youtube-u je u aprilu objavio i audio zbirku poezije naslovljenu “Poezija prošlih vremena“.

Dragan Knežević je idejni tvorac i rukovodilac Kreativnog studija „Akord“ iz Nikšića, gdje mlade sugrađane uči prvim pozorišnim i muzičkim koracima. Od nastanka manifestacije, redovan je gost Festivala dječjeg teatra „Čedo Dragović“.

Share.

Comments are closed.