VIDEO: Slavica Milošević otvorila književni program Zimske scene Barskog ljetopisa

Autorskom večeri mlade književnice Slavice Milošević, u Gradskoj knjižari u Baru, otvoren je književni program Zimske scene Barskog ljetopisa. Predstavljanjem osobene autorke, započela je i saradnja između prestižnog barskog festivala i “Nove knjige”.

Mlada Baranka Slavica Milošević, poetesa, esejistkinja i novinarka, iza sebe već ima 11 knjiga, od kojih su dvije drame i jedna na engleskom jeziku. Poslednje što je napisala jeste novela “Bunt i prah”, a trenutno radi na drugom, dopunjenom izdanju “Plava pomorandža”.

Za Radio Bar i Bar info kazala je što je inspiriše za stvaranje, koje, kako je istakla, nikada ne nastaje iz ušuškanosti i mira.

“Nama nije potreban rat da bi imali neku turbulentnu situaciju. Dovoljno je izaći na ulicu i vidjeti ljude koji se ne smiju ili to čini veoma mali broj. Treba nam više pozitivne energije, ali ne želim da budem pesimista. Lično me inspiriše moja privatnost, trenutni padovi, kada neko iz struke pokušava da ponizi moj rad i kada mi na to odgovorimo upravo onako kako smo to učinili večeras”, kazala je šarmantna Slavica Milošević koja je u razgovoru sa moderatorkom, urednicom emisije “Kultura na Drugom” TVCG, Nedom Papović, objasnila zašto je važno njegovati svoju individualnost, kako je i zbog čega zastupljena intertekstualnost u njenim djelima. Dotakli su se i teme revolucije u književnosti, bunta i moći pera da prizna nesavršenost svijeta, društva, ali i samog sebe.

“Intertekstualnost je stara koliko i kultura. Ne postoji nijedna knjiga na svijetu, a da ne vodi neki eksplicitni ili implicitni, skriveni ili otvoreni dijalog sa nekim drugim djelom”, čulo se na večeri, a Slavica Milošević, sasvim osobena pojava na našoj književnoj sceni, najčešće komunicira sa Kišom, Kafkom, Miljkovićem, Edgarom Alanom Poom, Šekspirom, Borhesom…

Mladim ljudima, kojih je bilo mnogo na promociji, kao i pripadnica ženskog pola, koje se, kako je kazala , najčešće pronalaze u njenim knjigama, iako se ona, po sopstvenom priznanju obraća svima i govori o univerzalnim temama, poručila je da što više čitaju i posjećuju umjetničke događaje.

“Čitanje i pisanje su u modi. Mladi ljudi bi trebalo da budu svoji i da čitaju sve što misle da bi trebalo, a nakon toga neka odluče što je primjereno njima i što je valjano u književnosti. Nije bitno da li će čitati knjigu na internetu, ako nemaju novca da je kupe, važno je da čitaju”, kazala je Milošević, čije je veče otvorila mlada Dunja Cikić, koja je tek zakoračila u svijet poezije, inspirisana Slavicom Milošević.

“Dirnuta sam zbog toga, to je za mene veliki kompliment i Dunji želim puno uspjeha”.

Slavica Milošević je drugi put na “Barskom ljetopisu” i, nakon ljetnjeg izdanja, bila joj je, kako navela, izuzetna čast da sa svojom moderatorkom, Nedom Papović, otvori i Zimsku književnu scenu. Dopala joj se ideja, da se po uzoru na evropske gradove , književne promocije održavaju u knjižari.

“Mislim da bi trebalo više književnih večeri organizovati ovdje, zašto da ne i u pabovima, jer je i to jedan od načina da mladim ljudima lakše približimo knjigu. Drago mi je što je večeras ovdje puno maturanata”, kazala je još Slavica Milošević, koja je navela da je njena prva podrška u pisanju bila i ostala Ana Drastor, njen izdavač, a da su je vremenom podržavali i drugi, među kojima je izdvojila Nedu Papović i dr Miluna Lutovca, selektora kinjiževnog programa Ljetopisa.

On je najavio da će ovogodišnja Zimska scena pružiti prostor crnogorskim stvaraocima, a novitet u programu-saradnja sa Gradskom knjižarom, nastala je iz potrebe festivala da se lokacijski približi centru grada, a ambijentom, kako je istakao, priđe novoj, mlađoj publici.

Share.

Comments are closed.