VIDEO: Završeni radovi na saobraćajnici koja spaja magistralu sa plažom Veliki pijesak

Tokom pandemije koronavirusa, završeni su radovi na glavnoj saobraćajnici koja spaja Jadransku magistralu sa obalom i Velikim pijeskom- jednom od najatraktivnijih turističkih destinacija barske opštine. Radovima na putnoj infrastrukturi prethodilo je postavljanje vodovodne i kanalizacione mreže, čime je završena prva faza rješavanja višedecenijskog problema vodosnabdijevanja Mrkojevića.

Vrijednost radova u prvoj fazi rješavanja vodosnabdijevanja Mrkojevića, koji su, kako je istakao predsjednik Opštine, Dušan Raičević, završeni na veoma kvalitetan način, je višestruka.

“Najveći dio posla na ovoj značajnoj investiciji , koja je započeta 1. marta, odrađen je u jeku pandemije i okončan za devedeset dana. To potvrđuje da je lokalna uprava i u vrijeme epidemiološke krize vrijedno radila. Sva gradilišta su bila otvorena, radilo se smanjenom dinamikom, ali nije bilo obustave. Vrijednost radova na saobraćajnici, u Ulici Bratstva i jedinstva, jeste 300.000 €. Uporedo je rađeno na postavljanju javne rasvjete, za što je izdvojeno 29.000 €. Možemo da konstatujemo da je ova cjelina zaokružena, te da pošaljemo jasnu poruku mještanima ovog dijela naše opštine, ali i turističkim poslenicima, da je ovo samo početak i da ćemo nastaviti aktivnosti na ostvarenju naše primarne misije i cilja koji smo zacrtali, a to je konačno rješavanje vodosnabdijevanja ovog dijela naše opštine”, kazao je predsjednik Raičević, koji je danas sa saradnicima bio na Velikom pijesku i razgovarao sa mještanima i turističkim radnicima, koji su sa nestrpljenjem očekivali najznačajniju investiciju u poslednjih deset godina u MZ “Mrkojevići”.

“Ovi radovi imaju veliki značaj za cijelo mjesto. Glavna ulica je sada dobila ‘evropsko’ lice, koje će nam puno značiti u predstojećoj turističkoj sezoni. U ovom naselju je preko 10.000 vikend kuća i nekoliko ekskluzivnih hotelskih objekata. Uprkos tome smo bezvodno područje, a sa završetkom ovog projekta, konačno ćemo dobiti vodu, što će nam omogućiti bolji život i pružanje kvalitetnije usluge gostima, koji, pretežno, dolaze sa tržišta Zapadne Evrope”, kazao je za Radio Bar i Bar info, Amir Radović, mještanin i ugostitelj, koji je podsjetio da Veliki pijesak ima najveću šljunkovitu plažu na barskoj rivijeri, 500 m prirodnog i 200 m izgrađenog kupališta, umjerenu klimu, jedinstveni biodiverzitet i preko 270 sunčanih dana.

“Uz to, i vodovodnu i kanalizacionu mrežu, imaćemo glavne preduslove da dalje razvijamo turizam u punom smislu. Saradnja sa Komunalnim preduzećem i svim komunalnim službama je odlična, jer je ljeti ovdje velika frekvencija ljudi, te se smeće odvozi dva do tri puta dnevno, a ulice čiste i peru jednom sedmično. Lokalna uprava radi intenzivno na poboljšanju uslova, a ono što nam predstoji jeste rješavanje problema parking mjesta”, istakao je Radović, koji navodi da je predsezona izgubljena, ali da hotelijeri očekuju goste iz Zapadne Evrope i okruženja, koji se interesuju za rezervacije u julu i avgustu.

Vlasnik visokokategorisanih hotela na Velikom pijesku i direktor kompanije “Kalamper”, koja je izvodila radove, Elvir Kalamperović, zadovoljan je zbog značajne investicije, ali i činjenice da su u kratkom vremenskom periodu i otežavajućim okolnostima, uspjeli da završe radove u dogovorenim rokovima.

“Prvi put, nakon deset godina dogodila se jedna ovakva investicija na Velikom pijesku. Do sada nijesmo imali vodu, niti adekvatnu kanalizacionu mrežu. Zato nam mnogo znači ovakav projekat, a sa završetkom ove ulice, trotoarima, ivičnjacima i javnom rasvjetom, mogu sa sigurnošću da tvrdim da, sada, plaža na ovom dijelu, ima najljepši i najkomforniji pristup na Crnogorskom primorju. Posebno raduje činjenica da se radi na kompletnom vodovodnom i kanalizacionom sistemu za područje Velikog pijeska i Mrkojevića uopšte, o čemu svjedoče i planirana finansijska sredstva od čak 12.000.000 €”, naglasio je Kalamperović.

Zadovoljstvo zbog završene prve etape vodovodne i kanalizacione mreže, kao i saobraćajnice na ovom dijelu obale, izrazio je i Senad Arabelović, predsjednik MZ Mrkojevići.

“Dugo se čekalo na ovu investiciju, nadam se da će biti nastavljeni i ovaj i drugi projekti u Mrkojevićima. Prioritet je vodovodna i kanalizaciona mreža, jer bez toga, elitni turizam, kome svjedočimo ovdje, u poslednje vrijeme, neće moći da funkcioniše. Trebalo bi još da radimo na brojnim sadržajima, jer ova mjesna zajednica ima ogroman potencijal i osim kupališnog turizma, goste možemo animirati na više načina. Za naše goste, bilo bi atraktivno da obiđu mrkovska sela, maslinjake, kanjon Međureč, za koji se već prodaju određeni aranžmani. Seoski turizam je razvojna šansa, neki objekti se već grade, ljudi su počeli da se vraćaju na svoja imanja i bave poljoprivrednom proizvodnjom. U Mrkojevićima je maslina stara 2050 godina, a imamo na desetine približno starih stabala, što stvara uslove i za ‘puteve maslina’, ali i da naše stanovništvo ostane ovdje i ne traži šansu za život u nekim drugim zemljama. Puno zavisi i od nas samih. Ne možemo očekivati samo pomoć od opštine ili države, već moramo uložiti i sopstveni trud i napor”, istakao je Arabelović.

Sanija Jahović, koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, sanja o tome da obnovi staru kuću u Mrkojevićima i pripremi je za izdavanje. Za sada, uz malu penziju, od koje može, kaže, da preživi samo jednu nedjelju, egzistenciju dopunjuje proizvodeći, na svom živopisnom imanju, sve proizvode koji se mogu naći na zelenoj pijaci.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, najavio je nastavak radova, čijim završetkom će svaka kuća i objekat u MZ Mrkojevići, dobiti vodu i adekvatnu kanalizacionu mrežu.

“Naša nastojanja su da ponudimo sistemska rješenja za sva bezvodna područja na teritoriji opštine. S tim u vezi smo prošle nedjelje održali sastanak sa konsultantom koji je po tenderu Uprave za javne radove odabran da izradi studiju vodosnabdijevanja svih bezvodnih područja, čime smo stvorili pretpostavke da dalje radimo na projektnoj dokumentaciji. Mrkojevići i sva naselja u ovoj mjesnoj zajednici, dobiće kvalitetnu pitku vodu, ali kroz tu studiju, ponudićemo i rješenje za odvod otpadnih voda, čime će biti definitivno riješen višedecenijski problem. Zato je ovo istorijski iskorak”, kazao je predsjednik Raičević.

On je najavio da će narednih dana biti završena i izgradnja vodovodne mreže u naselju Sveti Ivan, koje je, takođe, dugo čekalo na rješavanje krucijalnog životnog pitanja.

Share.

Comments are closed.